Luchtverkenners

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
WikiProject Scouting fleur-de-lis trefoil.svg Portaal Scouting

De luchtverkenners of luchtscouts is een speltak voor de scoutsleeftijd bij een luchtscoutinggroep. Luchtverkenners doen alles wat ook "normale" scouts doen, daarnaast zijn ze gek op alles wat met de lucht te maken heeft. Per groep kan dat verschillend in gevuld worden met bijvoorbeeld het spelen van luchtvaartstratego of luchtvaartganzenbord, bezoeken van een vliegveld, modelbouw van vliegtuigen, modelvliegen met lijnbestuurde modellen, het volgen van cursussen op het gebied van parachutespringen, zweefvliegen, vliegbrevetten, modelvliegen, vliegtuigherkenning, radiocommunicatie en dergelijke.

De luchtverkenners hebben een grijsgroene uniformblouse.

Een eskader, een luchtvaartspeltak, bestaat uit verschillende speltakken van 4 tot 7 mensen, deze worden bemanningen genoemd. Een bemanning wordt geleid door de leden met de meeste ervaring, dit zijn de piloot of 1e piloot en de Assistent Piloot of 2e piloot.

De bemanningen krijgen vaak de naam van een vliegdemonstratieteam, zoals de Red Arrows (Stuntteam Groot-Brittannië), de Blue Angels (Stuntteam Verenigde Staten) en de Black Cats (Helicopterstuntteam Britse Luchtmacht).

In Nederland heb je tussen de 5 en de 10 luchtvaart groepen.

Luchtverkenners zijn er ook buiten Nederland. Ook in bijvoorbeeld Engeland, Griekenland, Polen, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten zijn groepen luchtverkenners actief.

Een belangrijk internationaal kamp voor luchtverkenners is de JOTA-JOTI en het L.L.W (Landelijk Luchtvaart Weekend).