Luciana Aymar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luciana Aymar
Luciana Aymar
Persoonlijke informatie
Volledige naam Luciana Paula Aymar
Bijnaam Lucha
Geboortedatum 10 augustus 1977
Geboorteplaats Rosario
Nationaliteit Vlag van Argentinië Argentinië
Lengte 1,72 m
Sportieve informatie
Discipline Hockey
Medailles
Portaal  Portaalicoon   Sport

Luciana Paula Aymar (Rosario, 10 augustus 1977) is een Argentijns voormalig hockeyster.[1] Ze nam viermaal deel aan de Olympische Zomerspelen en won hierbij twee bronzen en twee zilveren medailles.

Aymar wordt door veel kenners in de (internationale) hockeywereld gezien als de beste vrouwelijke speelster aller tijden. Ze is achtmaal verkozen tot World Hockey Player of the Year. In eigen land wordt zij vanwege haar dribbelkwaliteiten tevens veel vergeleken met oud-voetballer Diego Maradona. Dit leverde haar bijnamen op als "La Maga" (De Magische) en "La Maradona del hockey".

Aymar kwam tussen 1998 en 2014 uit voor de Argentijnse hockeyploeg. Op de Olympische Spelen in 2000 won ze met Argentinië de zilveren medaille na de finale verloren te hebben van Australië. Vier jaar later, op de Olympische Spelen in Athene behaalde ze met het Argentijnse team de bronzen medaille. Na verlies tegen Nederland in de halve finale won Argentinië de wedstrijd om het brons van China. Op de Olympische Spelen in 2008 was er een vergelijkbaar scenario: opnieuw werd er in de halve finale verloren van Nederland. In de strijd om het brons won Argentinië ditmaal van Duitsland. In 2012, op de Olympische Spelen in Londen was opnieuw Nederland te sterk in de strijd om de olympische titel. Ditmaal slaagde Argentinië er wel in om de finale te bereiken, maar die werd met 2-0 verloren van Nederland.

Ze won twee wereldtitels met de Argentijnse nationale ploeg, in 2002 in Perth en in 2010 in haar thuisstad Rosario. Daarnaast won ze zes keer de Champions Trophy, in 2001, 2008, 2009, 2010, 2012 en 2014. Na de Champions Trophy 2014, waar ze nog werd uitgeroepen tot beste speelster, beëindigde Aymar haar carrière.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Luciana Aymar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.