Ludolf de Jongh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ludolf de Jongh
Ludolf de Jongh
Persoonsgegevens
Volledige naam Ludolf Leendertsz. de Jongh
Geboren Overschie, 1616
Overleden Hillegersberg, 1679
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) schilder, koopman en bestuurder
Oriënterende gegevens
Leermeester Cornelis Saftleven
Periode Hollandse School
Stijl(en) portretten, landschappen en historiestukken
Beïnvloed door Jacob Duck, Pieter de Hooch
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Ludolf Leendertsz. de Jongh (Overschie, 1616Hillegersberg, 1679) was een Nederlands schilder, koopman en bestuurder. De Jongh behoorde tot de Hollandse School en liet als schilder, anders dan veel van zijn tijdgenoten, een zeer gevarieerd oeuvre na, bestaande uit portretten, landschappen en historiestukken.

De Jongh was leerling bij onder meer Cornelis Saftleven. Van 1635 tot 1642 woonde hij in Frankrijk. In 1642 vestigde hij zich in Rotterdam. Zijn eerste schilderijen dateren ook van dat jaar. De Jonghs werk eind jaren 40 is sterk beïnvloed door de Utrechtse caravaggisten, met name door dat van Jacob Duck. In de jaren 50 was hij een van de meest toonaangevende schilders van Rotterdam. Hij paste in deze periode ook verschillende nieuwigheden in de schilderkunst toe, zoals meer expressiviteit in zijn portretten, duidelijk meetbare ruimten en meer aandacht voor lichtinval. Zijn werk uit deze periode is sterk beïnvloed door een jonge Pieter de Hooch.

Na omstreeks 1660 schilderde hij steeds minder, waarschijnlijk vanwege zijn bezigheden als koopman, zijn verplichtingen aan de Rotterdamse schutterij, waar hij officier was, en, later, omdat hij schout werd van Hillegersberg.

Zie de categorie Ludolf de Jongh van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.