Luis Ricardo Falero

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luis Ricardo Falero

Luis Ricardo Falero (Granada, 23 mei 18517 december 1896) was een Spaans kunstschilder. Hij is bekend van zijn schilderijen van naakte vrouwen in een mythologische of sprookjesachtige enscenering.

Leven en werk[bewerken]

Falero was voorbestemd tot een carrière in de Spaanse marine, begon ook een opleiding aan de marineschool, maar verliet deze al snel, tot ongenoegen van zijn familie. Hij liep te voet tot aan Parijs waar hij kunststudies volgde, alsook een scheikundige opleiding. Omdat zijn scheikundige experimenten hem te gevaarlijk werden koos hij uiteindelijk volledig voor het schilderen. In 1887 vertrok hij naar Londen, waar hij zich definitief zou vestigen.

Falero begon als portretschilder, in een academische stijl met wat tendensen van het oriëntalisme. Geleidelijk schakelde hij echter over op allegorische, fantastische en mythologische thema’s. Meestal nam hij naakte vrouwen op in zijn werk, welke hij vanuit een sterke interesse in astronomie vaak combineerde met hemellichamen. Een bekend voorbeeld is L'étoile double, thans te zien in het Metropolitan Museum of Art te New York. Bijval kreeg hij ook voor zijn Heksen op weg naar de sabbat. Falero illustreerde later ook diverse wetenschappelijke werken over astronomie, onder andere van Camille Flammarion. Zijn werk kenmerkt zich door een grote technische vaardigheid.

In 1896, het jaar van zijn overlijden, verloor Falero nog een rechtszaak van zijn voormalig model Maud Harvey, die hij op zeventienjarige leeftijd zwanger zou hebben gemaakt en vervolgens ontslagen. Hij moest haar een wekelijkse vergoeding van vijf shilling betalen. Korte tijd later overleed hij in het University College Hospital, vijfenveertig jaar oud.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Alfred George Temple: 'Modern Spanish Painting, being a review of some of the chief painters and paintings of the Spanish School since the time of Goya', Madrid, 1908

Externe links[bewerken]