Majoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Luitenant ter zee 1e klasse)
Ga naar: navigatie, zoeken

Majoor is een militaire rang bij de landmacht, de marechaussee, de luchtmacht en Leger des Heils. Bij de marine heet de overeenkomstige rang Luitenant ter zee der eerste klasse (LTZ 1), echter bij het Korps Mariniers wordt wel de rang van Majoor gebruikt.

Een majoor is een officier, preciezer uitgedrukt: een hoofdofficier. Majoors kunnen vele functies binnen defensie vullen. Een belangrijke operationele functie, en vaak hoogtepunt in een carrière, is die van compagniescommandant, een eenheid van ongeveer 100 tot 250 man die vaak zelfstandig opereert. Ook de opvolgendbataljonscommandant is een majoor. Bij de marine kan een LTZ 1 commandant zijn van een mijnenjager, onderzeeboot of klein bevoorradingsschip (Hr.Ms.Pelikaan). Op de middelgrote schepen zoals de M-fregatten, zijn de eerste officier en hoofden van dienst allen LTZ 1.

Andere betekenis[bewerken]

Een sergeant-majoor wordt bij de marine (CZSK) en luchtmacht (CLSK) soms kortweg met majoor aangeduid. Hij is echter geen majoor, een sergeant-majoor is een onderofficier, Voor de duidelijkheid zegt men wel grootmajoor als men een echte majoor bedoelt.

Rangonderscheidingstekens bij de Nederlandse Krijgsmacht[bewerken]

Koninklijke Marine Koninklijke Landmacht Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marechaussee
Luitenant ter zee der eerste klasse
Mijnheer/Mevrouw
(bij het Korps Mariniers: Majoor)
Nl-marine-vloot-luitenant ter zee der 1e klasse.svg Majoor
Majoor
Nl-landmacht-majoor.svg Majoor Nl-luchtmacht-majoor.svg Majoor Nl-marechaussee-majoor.svg


Majoor Robert Anderson, commandant van Fort Sumter, in het leger van de Unie, ca. 1860.

Officiersrangen (van hoog naar laag)[bewerken]

Zie ook[bewerken]