Lumbini (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lumbini
Dorpscommissie in Nepal Vlag van Nepal
Lumbini (Nepal)
Lumbini
Situering
Regio Western (WDR)
Zone Lumbini
District Rupandehi
Coördinaten 27° 29′ NB, 83° 17′ OL
Algemeen
Inwoners
(2001)
8454[1]
Hoogte 91 - 94[2] m
Portaal  Portaalicoon   Azië
Lumbini, de geboorteplaats van Gautama Boeddha
Werelderfgoed cultuur
Lumbini
Land Vlag van Nepal   Nepal
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria iii, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 666
Inschrijving 1997 (21e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Lumbini (ook: Lumbini Aadarsha) is een dorpscommissie (Engels: village development committee, afgekort VDC; Nepalees: panchayat) in het zuiden van Nepal aan de grens met India. Het is de geboorteplaats van Gautama Boeddha, de stichter van het Boeddhisme, die leefde van 623 tot 543 voor Christus. Lumbini is een van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen gerelateerd aan het leven van Boeddha.

Lumbini staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Doordat het zo een belangrijke bedevaartsplaats is voor boeddhisten wereldwijd, zijn er in Lumbini veel verschillende boeddhistische elementen uit verschillende landen te vinden. In het gebied zijn onder andere een Chinees boeddhistische tempel, een Birmese pagode en bij de bodhiboom hangen Tibetaanse gebedsvlaggen en Koreaans boeddhistische lampionnen. De boeddhistische tempels van de hoofdstromingen in het boeddhisme zijn hier te vinden.

In 2013 werd bij de Maya Devi tempel in Lumbini de overblijfselen van een oud boomheiligdom daterend van vóór 550 v.Chr.[3] De onderzoekers beschreven dit als het vroegste bewijs van boeddhistische structuren en het eerste archeologische bewijs van het leven van Gautama Boeddha, maar andere wetenschappers waarschuwden dat het heiligdom pre-boeddhistische boomverering kan vertegenwoordigen en dat meer onderzoek nodig is.[4][5][6]

Geboren in Lumbini[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]