Lumen (eenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lumen (natuurkunde))
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleinere eenheden
Fac-
tor
Naam Sym-
bool
10-3 millilumen mlm
100 lumen lm

Het lumen (symbool: lm) is de eenheid voor lichtstroom.

Het meet de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Lichtstroom verschilt van stralingsstroom in die zin dat lichtstroom rekening houdt met de gevoeligheid van het oog voor het zichtbare deel van de elektromagnetische straling. Lumen is dan ook de eenheid om de helderheid van een lichtbron te meten onafhankelijk van de richting van de lichtbundel.

Het lumen is een afgeleide eenheid uit het SI-stelsel. 1 lumen is de lichtstroom van een puntlichtbron waarvan het licht in 1 steradiaal gebundeld is en 1 candela uitstraalt. Meer algemeen: de lichtstroom in lumen is gelijk aan het product van de lichtsterkte van de bron in candela en de ruimtehoek waarin het licht wordt uitgezonden in steradiaal. Eén lumen is dan ook gelijk aan één cd sr. Met andere woorden, aangezien een bol 4π steradialen is, heeft een lichtbron die in alle richtingen een uniforme lichtsterkte van 1 candela uitstraalt, een totale lichtstroom van 4π lumen; 1 lm = 1 cd·sr

Gewoonlijk wordt de intensiteit van licht (als elektromagnetische golf) weergegeven door de Poynting-vector in W/m². Omdat het oog slechts een deel van het EM-spectrum kan waarnemen (meest gevoelig voor 550-nm (groen) golven), wordt het lumen ook gedefinieerd als equivalent van 1/683 watt van het 550-nm licht

Lichtstroom is een maat voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. Lichtsterkte is een maat voor de lichtdichtheid. Bekijkt men een deel van een lichtbundel dan heeft dat deel een kleinere lichtstroom (in lumen) maar (in principe) dezelfde lichtsterkte (in candela) als de hele bundel. De lichtstroom hangt af van het vermogen van de bron en van de kleur van het licht. Een gloeilamp geeft een lichtstroom van ongeveer 12 lm/W.

Ansi-lumen[bewerken]

Het Ansi-lumen is een maat voor de lichtopbrengst van bijvoorbeeld een videoprojector (beamer). Het is de gemiddelde lichtsterkte gemeten over 9 punten op het projectievlak in 100% wit. Deze waarde wordt gemeten met een zogenoemde luxmeter. Courante waarden liggen tussen 800 en 2000 lm.

De courante waarde van het aantal lumen bij videoprojectoren ligt tussen 800 lm en 30.000 lm.

Zie ook[bewerken]