Lyman Lemnitzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Generaal Lyman Lemnitzer

Lyman Louis Lemnitzer (Honesdale (Pennsylvania), 29 augustus 1899 - Washington D.C., 12 november 1988) was een Amerikaanse generaal.

Hij diende in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika en Sicilië. Later in zijn loopbaan was hij onder meer Commandant van 7e Infanteriedivisie in Korea, stafchef van het Amerikaanse leger (1959-60) en voorzitter van The Joint Chiefs of Staff (1960-62). Deze post moest hij verlaten na een conflict met president Kennedy over de valse vlagoperatie Northwoods, hij werd weggepromoveerd als Supreme Allied Commander Europe, ook wel opperbevelhebber van de NAVO. Lemnitzer verliet in 1969 het leger na 49 jaar trouwe dienst. In 1975 werd hij door president Ford benoemd tot lid van de Rockefeller Commissie, die als taak had te onderzoeken wat de rol van de CIA was rond de moord op president Kennedy.

In juni 1987 kreeg hij, uit handen van president Reagan de Presidential Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding in de Verenigde Staten.

Lyman Lemnitzer overleed op 89-jarige leeftijd in het Walter Reed Army Hospital in Washington en is begraven op Arlington National Cemetery.