MIM-104 Patriot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf MIM-104 Patriot (raket))
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze Patriot-launcher bevat vier raketten uit de pre-PAC-3-generatie

De MIM-104 Patriot (acroniem voor Phased Array Tracking to Intercept On Target) is een middellange-afstandluchtafweersysteem van het Amerikaanse Raytheon. Het wapen werd vooral bekend door het gebruik tijdens de Golfoorlog (1990-1991).

Vanaf 1984 heeft het bij de NAVO-troepen geleidelijk het verouderde HAWK-systeem vervangen. Patriot-systemen zijn door de fabrikant geleverd aan de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Japan, Israël, Saoedi-Arabië, Koeweit, Taiwan, Griekenland, Spanje, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten.[1] Door tweedehands verkoop en terbeschikkingstelling zijn de systemen nu ook in gebruik in Polen,[2] Jordanië,[3] en Egypte.[4]

Het Patriotsysteem[bewerken]

Het Patriot-raketsysteem werd al ontworpen in de jaren zestig. Vanaf 1976 werd het specifiek aangepast voor luchtdoelen en operationeel ingezet vanaf 1984. De raket die toen in gebruik was, was het DIGITAL missile. In 1988 werd de technologie verbeterd naar de zogenoemde PAC-generaties (patriot advanced capability). De eerste verbetering betrof de SOJC (Stand-Off Jammer Configuration, PAC-1) die geoptimaliseerd was voor onderschepping van vliegtuigen met stoorzenders op grote afstand. Vlak voor de eerste Golfoorlog werd de ATM (Anti Tactical Missile, PAC-2) in gebruik genomen, die geschikt was voor het onderscheppen van ballistische raketten. Omdat na de Golfoorlog bleek dat de ATM's zeer matig gepresteerd hadden, werd er een ontwerpverbetering doorgevoerd die bekend is onder de naam GEM (Guidance Enhanced Missile).

Omdat de dreiging van ballistische raketten in de wereld steeds groter wordt geacht, heeft de Amerikaanse overheid de industrie opdracht gegeven een "hit-to-kill"-raket te ontwikkelen, dat wil zeggen een raket die het doelwit vernietigt door er tegenaan te vliegen. Raytheon (de fabrikant van de originele DIGITAL- tot en met GEM-generaties) stelde een verbeterde versie van de GEM-raket voor, Lockheed Martin kwam met een volledig nieuw ontwerp: de Patriot PAC-3. Het ontwerp van Lockheed Martin is uiteindelijk gekozen. De PAC-3 is bij de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland en Japan in gebruik.

Het Patriotsysteem is opgebouwd rond acht gecombineerde transport- en lanceerinrichtingen. Elke lanceerder ('launcher') kan tot vier raketten uit de DIGITAL- tot en met GEM-generatie vervoeren en afvuren. Er kunnen maximaal zestien PAC-3-raketten op een launcher geplaatst worden (vier canisters met elk vier missiles). Het systeem bevat verder een controlestation (ECS), een opsporingsradar en een antennegroep. Het systeem gebruikt track-via-missile-besturing en active radar homing.

De minimale inzet van een mobiel lanceerstation omvat een lanceerinstallatie, radarstation, vuurleidingscentrale en een generator. Een normale inzet omvat 25 voertuigen met een mix van Standard- en PACII-raketten en PACIII-raketten aan boord.

Nederland[bewerken]

Nederlandse Patriots in Turkije tijdens de Golfoorlog in 2003.

Nederland is (samen met Duitsland, Spanje, Griekenland de Verenigde Staten) een van de NAVO-landen die beschikt over het Patriot-luchtverdedigingssysteem. De Patriots zijn onderdeel van het Defensie Grondgebonden LuchtverdedigingsCommando (DGLC). De Nederlandse Patriots maken gebruik van zowel de oudere GEM-raket als de moderne PAC-3-raket. In totaal beschikt Nederland over drie bataljons met elk zes lanceerinrichtingen (achttien in totaal).

Raket[bewerken]

Het AN-MPQ53-radarsysteem kan doelen herkennen en volgen, evenals de afgevuurde raketten begeleiden.

De DIGITAL- tot en met GEM-raketten zijn 5,3 meter lang, wegen 900 kg en worden aangedreven door een raketmotor die een uitbrandsnelheid bereikt van Mach 5. Ze bevatten een 91 kg wegende oorlogslading met een nabijheidsontsteker.

De PAC-3-raket is 5,2 meter lang, weegt 312 kg en wordt aangedreven door een raketmotor die een uitbrandsnelheid bereikt van Mach 5. De PAC-3 bevat geen oorlogslading, maar schakelt het doel uit door er met hoge snelheid tegenaan te vliegen (hit-to-kill, of kinetic energy kill). De Lethality Enhancer heeft wel een springlading: het gaat er daarbij niet om dat de fragmenten een hogere snelheid hebben dan het projectiel zelf, maar dat de zijwaartse beweging de effectieve doorsnede en dus de trefkans vergroot. Hoogte: vijftien kilometer bij een vliegbereik van circa 50 kilometer.

Het Patriotsysteem kan twee rakettypen afvuren:

  • DIGITAL, SOJC, ATM, GEM: voornamelijk ingezet tegen luchtdoelen (straaljagers en bommenwerpers).
  • PAC-3: voornamelijk ingezet tegen ballistische en kruisraketten.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Global Patriot: Combat-Proven Air and Missile Defense, Raytheo, 18 oktober 2012.
  2. Gareth Jones, Patriot battery seen in Poland late May, Reuters, 21 mei 2010.
  3. Anthony H. Cordesman, The Military Balance In The Middle East. Westport (VS): Greenwood Publishing Group, 2004, ISBN 9780275983994 pagina 194.
  4. Anthony H. Cordesman, The Military Balance In The Middle East. Westport (VS): Greenwood Publishing Group, 2004, ISBN 9780275983994 pagina 184.