Maas-Waalkanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 86.92.27.5 (overleg) op 12 dec 2006 om 22:00.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Maas-Waalkanaal
Luchtfoto van de rivier de Maas en het Maas-Waalkanaal nabij Heumen (foto: Rijkswaterstaat)
Hatertse Brug

Het Maas-Waalkanaal is, zoals de naam al zegt, het kanaal dat de Maas verbindt met de Waal. Het werd geopend op 27 oktober 1927. Voor die tijd moesten boten een omweg van circa 100 km maken om van Heumen naar Nijmegen te komen, waardoor het Duitse achterland bereikt kan worden.

Het kanaal is ongeveer 13,5 kilometer lang. Het loopt van Sluis Weurt (ten westen van Nijmegen) naar het zuiden en eindigt bij Heumen. De aansluiting van de Maas en het Maas-Waalkanaal ligt op steenworp afstand van de provincie Limburg en de provincie Noord-Brabant. Het kanaal zelf ligt in zijn geheel in Gelderland, maar het beheer is in handen van Rijkswaterstaat directie Limburg.

De gevolgen voor het dorp Heumen waren onmiskenbaar, doordat het tussen de Maas en het kanaal kwam te liggen en zeer lastig bereikbaar werd. Het dorp Neerbosch werd doormidden gedeeld. Daarnaast hebben het kanaal en de bouw van de Hatertse Brug ook grote invloed gehad op het dorp Hatert bij Nijmegen. Door bouw van de brug in de jaren 60 van de vorige eeuw verdwenen twee dorpskroegjes en de kerk, waarmee de dorpskern verdween.

De noodzakelijke expansie van Nijmegen deed in diezelfde tijd het toenmalige gemeentebestuur van Nijmegen besluiten om aan de westelijke zijde van het kanaal een nieuwe wijk te bouwen, Dukenburg.

Aansluiting bij de Maas