Maaslander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maaslander
Herkomst Nederland
Vetgehalte 30-48%
Vorm wiel
Gewicht ca. 12000 g
Type Goudse kaas
Oorsprong gepasteuriseerde koemelk
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Maaslander is een eigen merknaam voor een Goudse, halfharde kaas van Nederlands grootste particuliere kaashandel nl. die van Westland Kaasspecialiteiten B.V. uit Huizen. Maaslander is een van de eerste Nederlandse kaasmerken. Het is geen beschermde oorsprongsbenaming. Normale Goudse kaas bevat behoorlijk wat zout door het bebruik van pekel bij de productie. Dit kan hoge bloeddruk in de hand werken. Westland besloot in 1978 een iets flauwere kaas te laten produceren door een kaasfabriek in Arkel, Zuid-Holland. Een kortere pekelbad zorgde voor een lager zoutgehalte en een zachte smaak. Door het kortere pekelen bleef er meer melkvocht achter in de kaas. Grootscheepse reclamecampagnes realiseerden een snelle bekendheid bij de consument.

Bij de introductie van deze kaassoort liet de firma heel het land geloven dat de kaas werd gemaakt enkel en alleen van melk, afkomstig kwam van het gebied tussen de Maas en de Waal. Achteraf bleek dat dit niet klopt.

Na verloop van tijd bleek dat de vraag groter bleek dan het aanbod van de Maaslander waardoor kaasfabrieken ook buiten het Land van Maas en Waal zorgden voor de productie van Maaslander, soms worden ook buitenlandse bedrijven ingeschakeld, zoals een fabriek in het Duitse Flensburg.

Externe link[bewerken]