Macaroni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Macaroni
ongekookte macaroni
ongekookte macaroni
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Macaroni is een soort pasta, die oorspronkelijk van Italië komt en gemaakt is van harde tarwe (durum tarwe) en water. Deze wordt onder hoge druk door een matrijs geperst. Macaroni bevat normaal gezien geen eieren en is kort en hol van vorm. In Italië is maccherone een overkoepelende naam voor gedroogde holle pastasoorten, zoals penne. Macaroni kan recht zijn, maar ook gebogen en dan wordt het elleboogjes genoemd. De elleboogjes krijgen deze typische vorm doordat de pastasliert middels een scheefgeplaatste ring aan een zijde wordt afgeremd. Er bestaan ook keukenmachines die zelf verse macaroni kunnen maken, maar macaroni wordt eerder in grote hoeveelheden aangemaakt. De naam ‘macaroni’ komt van het Italiaanse maccheroni. Een eventuele andere naam is chifferi of lumaconi, die verwijzen naar de grotere maten van de elleboogjes.

Geschiedenis[bewerken]

Volgens een wereldwijde misvatting was het de ontdekkingsreiziger Marco Polo, die macaroni in 1292 Italië heeft gebracht na een lang verblijf in Azië. Maar het blijkt dat macaroni daarvoor reeds populair was in Italië. De geschiedenis van macaroni gaat terug tot bij de Romeinen die het beschouwden als een geschenk van de Goden. Er bestaat een legende dat deze ook is uitgevonden door een Romeinse God, namelijk Vulcanus, de god van het vuur, maar deze wordt nergens bevestigd. Het oudst bekende recept verscheen rond het jaar 1000 in het boek De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani (De kunst van het koken van Siciliaanse vermicelli en macaroni), geschreven door Martino Corni, de kok van de patriarch van Aquilea. De twee bekendste recepten zijn macaroni met aubergine en macaroni met sardientjes. In 1584 wordt door Giordano Bruno, een Napolitaanse schrijver, ‘è cascato il maccarone dentro ik formaggio’ (de macaroni is in de kaas gevallen) gezegd, een indicatie voor de combinatie pasta met kaas. Goethe beschreef in zijn dagboek uit 1787 van zijn reis in Italië macaroni als een ‘delicate pasta gemaakt met de fijnste griesmeel, bewerkt, gekookt en gevormd in allerlei verschillende vormen’. Hij beschreef daarnaast ook het werk van de maccheronari, die, op bijna iedere straathoek, druk bezig zijn met het maken van macaroni.

De academische overeenstemming beweert dat het woord zijn oorsprong vindt in Grieks, namelijk μακαρία (makaria), een soort van gerstbouillon dat werd opgediend om de doden te herdenken, wat dan weer komt van μάκαρες (makares), gezegend zijn de doden. De Italiaans linguïst G. Alessio meent dat het woord twee origines heeft: de eerste van het middeleeuws Grieks μακαρώνεια (makarōneia), treurzang wat geserveerd werd als maaltijd op een begrafenis en de tweede van het Griekse μακαρία, gerstbouillon. Het lijkt erop dat de schrijfwijze “mac(c)aroni” in Engeland bekend is geworden in de 18e eeuw door ‘The Maccaroni Club’, de spottende benaming voor modieuze jongemannen die de Grand Tour hadden gedaan en alles, wat op die moment populair en modieus was, “very maccaroni” noemden. De benaming macaroni wordt in de meeste landen, niet in Italië specifiek gebruikt voor de korte elleboogjes. Dit heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in Noord-Amerika. In Noord-Amerika wordt macaroni meer geassocieerd met de elleboogjes, die hoofdzakelijk gekend zijn door de Amerikaanse versie onder de naam Kraft Macaroni and Cheese, een kant-en-klare maaltijd van elleboogvormige pasta met kaas van de voedingsmiddelenfabrikant Kraft Foods. Elleboogjes kunnen ook gebruikt worden in een melkpudding of rijstpudding, genaamd macaroni pudding.

Heden[bewerken]

In gebieden met een grote Chinese populatie, die een de Westerse invloed toelaten, zoals Hong Kong, Macau, Maleisië en Singapore, hebben de lokale Chinezen macaroni eigen gemaakt in de Westers-Chinese keuken. In cha chaan teng (“Tea Restaurant”) en Southeast Asia’s kopi tiam (“coffee shop”) in Hong Kong wordt macaroni gekookt in water en wordt het zetmeel eraf gewassen, vervolgens wordt het geserveerd in een bouillon met ham of Frankfurtse knakworsten, bonen, zwarte champignons, en optioneel eieren. Deze maaltijd wordt meestal gegeten als ontbijt of lunch. In Vlaanderen wordt de naam macaroni gebruikt voor lange, recht, holle pastastengels, die beduidend dikker zijn dan spaghetti. Door hun buisvorm houden ze meer spoelwater vast en koelen ze beter af, zodat ze beter geschikt zijn voor koude schotels dan de spaghetti.


Noten en referenties[bewerken]

WIKIPEDIA, Macaroni. internet, 17 november 2014. (http://en.wikipedia.org/wiki/Macaroni) WIKIPEDIA, Macaroni. internet, 22 oktober 2014. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Macaroni) FOOD-INFO, Geschiedenis van Italiaanse pasta. internet, 14 augustus 2014. (http://www.food-info.net/nl/products/pasta/history.htm) WAT ETEN WE MORGEN, Geschiedenis van pasta. internet, s.d. (http://watetenwemorgen.be/index.php?option=com_content&task=view&id=1178&Itemid=1528) PASTA MAKEN, De geschiedenis van pasta. internet, s.d. (http://www.pastamaken.nl/algemeen/historie.php) PASTA DELLA MAMMA, De geschiedenis van pasta. internet, s.d. (http://www.pastadellamamma.be/nl/pates_histoire.php?PHPSESSID=52463f663e3dcc1098892472bc3c72f6)