Antonio Pacinotti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Macchinetta)
Antonio Pacinotti
Antonio Pacinotti
Algemene informatie
Land Koninkrijk Italië
Geboortedatum 17 juni 1841
Geboorteplaats Pisa
Overlijdensdatum 24 maart 1912
Overlijdensplaats Pisa
Werk
Beroep natuurkundige, astronoom, uitvinder, professor, politicus
Werkveld natuurkunde
Werkgever(s) Universiteit van Pisa, Universiteit van Cagliari
Functies senator of the Kingdom of Italy
Studie
School/universiteit Universiteit van Pisa
Persoonlijk
Talen Italiaans
Schrijftaal Italiaans
Diversen
Lid van Accademia dei Lincei, Accademia Nazionale delle Scienze detta dei XL, Accademia delle Scienze di Torino
Prijzen en onderscheidingen Matteucci Medal (1880)
handtekening
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Antonio Pacinotti (Pisa, 7 juni 1841 - aldaar, 22 mei 1912) was een Italiaanse fysicus en hoogleraar natuurkunde in Pisa. Pacinotti is bekend als schrijver van een belangrijk werk over de dynamo.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pacinotti is opgeleid in Pisa. Hij was een leerling van Riccardo Felici aan de universiteit van Pisa van 1856 tot 1857. In 1859 werd hij assistent in technische fysica aan die universiteit. Vanaf 1862 was hij assistent van de astronoom Giovanni Battista Donati. Eind 1864 werd hij hoogleraar in de fysica aan de technische hogeschool van Bologna. In maart 1873 werd hij hoogleraar in de fysica aan de universiteit van Cagliari. In 1881 keerde hij terug naar Pisa om zijn vader op te volgen op de leerstoel van fysica en technologie aan de universiteit aldaar. Hij verdiepte zich verder in de elektrologie en specialiseerde zich in metingen van elektrische stroom en van roterende generatoren.

Uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ring van Pacinotti-Gramme
Ring van Pacinotti-Gramme

Hij construeerde in 1859 een prototype van een gelijkstroommachine op inductie met radiale ring en radiale collector waarvan de werking sterk verbeterd was ten opzichte van vorige types. Dit werd bekend als 'Ring van Pacinotti'. In juni 1865 publiceerde Antonio Pacinotti in het tijdschrift Nuovo Cimento nº19, een artikel over deze draaiende ring in een magnetisch veld, die de voorloper is van het anker met commutator in de huidige elektrische gelijkstroommotoren. Hij noemde zijn machine "macchinetta" (klein machientje). Hij voorziet het gebruik ervan zowel als elektriciteitsgenerator als als elektromotor.

Pacinotti omwikkelde een ijzeren ring met een continue spoel van koperdraad, om aldus een draaiend anker te vormen. Dit "ringanker" draaide tussen twee elektromagneten. Dit model produceerde een redelijk constante gelijkstroom omdat er voortdurend wikkelingen voorbij de polen van de elektromagneten passeerden. Pacinotti's machine was de eerste praktisch bruikbare gelijkstroomdynamo omdat de machine geen pulserende, maar een redelijk constante gelijkstroom produceerde. In 1880 ontving hij de Matteucci Medal en in 1911 werd hij erevoorzitter van de Italiaanse vereniging van elektrotechnici.

De Belgische ingenieur Zénobe Gramme bracht in 1869 een aantal belangrijke verbeteringen aan en slaagde erin om een model te produceren dat een voldoende grote gelijkstroom met een relatief belangrijk vermogen kon leveren voor gebruik buiten de laboratoria.

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]