Mack Sennett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mack Sennett
Mack Sennett (1916)
Volledige naam Michael Sinnott
Geboren 17 januari 1880
Richmond
Overleden 5 november 1960
Woodland Hills (Californië)
Geboorteland Canada
Beroep producent en filmregisseur
Genre komedie, slapstickfilms
Films In the Clutches of the Gang (1914)
Onderscheidingen
Oscar 1937
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
The Keystone Cops in In the Clutches of the Gang (1914).

Mack Sennett, geboren als Michael Sinnott, (Richmond (Quebec), 17 januari 1880Woodland Hills (Californië), 5 november 1960) was een Amerikaans producent en filmregisseur. Hij verwierf de bijnaam the King of Comedy.

Mack Sennett was de man die de gooi- en smijtfilms en de slagroomtaartenoorlogen uitvond. Hij was ook verantwoordelijk voor de slapstickfilms van The Keystone Cops.

Na verschillende banen in de vaudevillewereld en wat acteerwerk bij het volkstoneel, richtte hij in 1912 de Keystone Studios op. Sennett ging kluchten produceren en regisseren. Hij had een scherp oog voor komisch talent. Hij werd er in korte tijd schatrijk mee. Onder zijn leiding debuteerden komieken zoals Mabel Normand, Roscoe 'Fatty' Arbuckle, W.C. Fields, Charlie Chaplin, Harry Langdon, Charley Chase en Edgar Kennedy. Hij liet Chaplin vertrekken omdat hij dacht dat een geldbedrag van 150 dollar per week wel genoeg was voor de kleine Britse komiek, terwijl andere studio's al 1250 dollar aan Chaplin boden. Voor Mabel Normand trok hij een grote studio op, want hij kon zijn liefde niet onder stoelen of banken steken voor deze actrice. Hij kwam op het randje van bankroet te staan. De overstap van de stille naar de geluidsfilm heeft Sennett nooit kunnen maken; hij had geen verstand van dit nieuwe medium. Daarom ging hij in 1929 samenwerken met Educational Pictures, een kluchtenfabriek waar vooral snel en goedkoop werd gewerkt. In het begin van de jaren dertig probeerde Sennett het te maken met het kleurenfilmsysteem Natural Color, waarin een aantal kluchten werden gemaakt. In 1939 trad hij op als producent in dienst van 20th Century Fox. Kort daarop trok hij zich uit het vak terug en leefde hij tot zijn dood in 1960 ongehuwd en in armoede in Canada. Vlak voor zijn overlijden moest hij nog een filmcamera uit armoede verkopen die hij in 1954 ooit cadeau had gekregen toen hij in het programma This is your life in het middelpunt stond.

In 1937 kreeg hij een Oscar voor zijn bijdrage aan het genre filmkomedie.

Zie de categorie Mack Sennett van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.