Mad Men

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mad Men
Mad Men (logo).svg
Genre drama
Speelduur 47 minuten
Bedenker Matthew Weiner
Hoofdrollen Jon Hamm
Elisabeth Moss
Vincent Kartheiser
January Jones
Christina Hendricks
Bryan Batt
Michael Gladis
Aaron Staton
Rich Sommer
John Slattery
Mark Moses
Intromuziek "A Beautiful Mine" (Instrumental)
door RJD2
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 19 juli 2007
Afleveringen 85
Seizoenen 7
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Mad Men is een Amerikaanse televisieserie uit 2007 die voor het eerst te zien was op AMC en die vanaf juni 2009 op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden door de VARA, en in België op het digitale kanaal Acht. De serie debuteerde op 19 juni 2007 in de Verenigde Staten, en telt inmiddels 7 seizoenen met in totaal 85 afleveringen. De serie is bedacht door Matthew Weiner.

Achtergrond[bewerken]

Mad Men is de benaming van de reclamemannen van Madison Avenue in New York City eind jaren 50. Naast werkintriges staan vooral het gezinsleven en bijbehorende wrange situaties centraal. Mad Men wordt vooral geloofd om zijn oog voor details en uitstraling.

Verhaal[bewerken]

De serie speelt zich af in het New York City van de vroege jaren 60 van de 20e eeuw, en draait om de medewerkers van het fictieve reclamebureau Sterling Cooper, gelegen aan Madison Avenue. Centraal staat Don Draper, een van de belangrijkste medewerkers van het bedrijf.

De serie toont ook de veranderingen van de sociale mores in de Verenigde Staten, en de reclamewereld in New York begin jaren 60. Het is een wereld waarin iedereen de hele dag drinkt, rookt en vreemdgaat. Waar mannen voor veel geld slogans en campagnes bedenken terwijl ongetrouwde vrouwen notuleren.

Begintitels[bewerken]

De geanimeerde begintitels van de serie duren net geen twee minuten. We zien het zwarte silhouet van een man die zijn aktetas neerzet en ziet hoe zijn kantoor uit elkaar valt. Vervolgens valt ook de man zelf naar beneden, met op de achtergrond verscheidene wolkenkrabbers met daarop reclame en slogans. De man eindigt uiteindelijk in een comfortabele houding op een zitbank, terwijl hij in zijn rechterhand een sigaret vasthoudt. Tijdens de begingeneriek is een kort, instrumentaal stukje te horen van het nummer "A Beautiful Mine" van RJD2.

Mogelijke betekenissen[bewerken]

De keuze voor animatie en de stijl van de begintitels zijn vermoedelijk een hommage aan de films van Alfred Hitchcock en meer bepaald aan de begintitels van diens gebruikelijke titelontwerper Saul Bass. Heel wat bekende films van Hitchcock kwamen in de periode waarin Mad Men zich afspeelt voor het eerst uit in de zalen.

De man wiens gezicht in de begingeneriek niet getoond wordt is waarschijnlijk Don Draper, het hoofdpersonage van de serie. De houding waarin hij op het einde van de titels op de zitbank zit, is een houding die Don in de serie regelmatig aanneemt. De titels zouden op die manier verwijzen naar de gemoedstoestand van Don. Innerlijk maakt hij regelmatig een diepe val mee, maar uiterlijk lijkt er amper iets aan de hand. De wolkenkrabbers verwijzen dan weer naar New York City, de locatie van het reclamebureau uit Mad Men.

Sommige internetbronnen menen in de begintitels ook een verwijzing te zien naar de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Zo zou de vallende man uit de begingeneriek refereren aan de bekende foto The Falling Man van fotograaf Richard Drew. Op die foto staat een man die uit één van de Twin Towers springt nadat er een vliegtuig in het gebouw is gevlogen. Op die foto werden ook al meerdere reportages en documentaires gebaseerd.

Parodie[bewerken]

In de aflevering "Treehouse of Horror XIX" van de animatieserie The Simpsons is een parodie op de begintitels van Mad Men te zien. In de versie van The Simpsons is te zien hoe een zwart silhouet, dat duidelijk van Homer Simpson is, merkt hoe zijn woonkamer uit elkaar valt. Vervolgens valt het silhouet tussen de wolkenkrabbers naar beneden en eindigt het op een zitbank. Het zwart silhouet houdt in tegenstelling tot de originele versie geen sigaret, maar wel een lolly vast.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van afleveringen van Mad Men

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrolspeler Jon Hamm op de rode loper voor de uitreiking van de Emmy Awards (2008).

Prijzen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

Emmy Award

 • Outstanding Drama Series
 • Outstanding Writing for a Drama Series
 • Outstanding Cinematography for a One-Hour Series
 • Outstanding Main Title Design
 • Outstanding Art Direction for a Single-Camera Series
 • Outstanding Hairstyling for a Single-Camera Series

Golden Globe

 • Best Television Series - Drama
 • Best Performance by an Actor in a Television Series - Drama (Jon Hamm)

Seizoen 2[bewerken]

BAFTA TV Award

 • Best International

Emmy Award

 • Outstanding Drama Series
 • Outstanding Writing for a Drama Series
 • Outstanding Hairstyling for a Single-Camera Series

Golden Globe

 • Best Television Series - Drama

Seizoen 3[bewerken]

Emmy Award

 • Outstanding Drama Series
 • Outstanding Writing for a Drama Series

Golden Globe

 • Best Television Series - Drama

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]