Madeleine van Toorenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Madeleine van Toorenburg
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Naam Madeleine Melisande van Toorenburg
Geboren 10 mei 1968
Functie Lid Tweede Kamer
Partij CDA
Titulatuur Mr. Dr.
Politieke functies
2007-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Madeleine Melisande van Toorenburg (Den Haag, 10 mei 1968) is een Nederlands politicus. Namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is zij sinds 1 maart 2007 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Van Toorenburg is justitiewoordvoerster (auteursrecht, identificatieplicht, privacy, personen- en familierecht, TBS, gevangeniswezen) van de CDA-fractie.

Madeleine Van Toorenburg studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Europees en internationaal recht aan de Universiteit van Londen. Ze promoveerde in 1998 aan de Katholieke Universiteit Brabant in de rechtsgeleerdheid. Ze was korte tijd werkzaam als advocaat en daarna directielid van achtereenvolgens de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord en een vrouwengevangenis in Dubrava in Kosovo. Van 2001 tot 2007 was Van Toorenburg locatiemanager van jeugdinrichting De Leij in Vught. Op het wetsvoorstel van de staatssecretaris van Justitie Fred Teeven wilde zij een aanvulling om de maximale gevangenisstraf voor jongeren van 16 en 17 jaar te verhogen van twee naar vier jaar. Ze pleit ervoor dat er ook gewerkt wordt aan begeleiding, omdat deze jongeren juist sturing nodig hebben voor een succesvolle terugkeer in de samenleving.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 stond Van Toorenburg op een 47e plaats op de kandidatenlijst van het CDA, te laag om direct gekozen te worden. Aangezien een aantal Kamerleden van haar partij tot het kabinet-Balkenende IV toetraden, deed zij op 1 maart 2007 alsnog haar entree in het parlement. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 stond Van Toorenburg op de zeventiende plaats, en werd herkozen in het parlement.

Op 4 mei 2012 stelde Van Toorenburg zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Zij eindigde met 1,7% van de stemmen op de laatste plaats. Op 4 juli 2013 werd ze gekozen als voorzitter van de voorbereidende commissie voor de parlementaire enquête naar het debacle met hogesnelheidstrein Fyra. In de commissie zitten verder Ard van der Steur (VVD), Mei Li Vos (PvdA), Vera Bergkamp (D66), Machiel de Graaf (PVV) en Henk van Gerven (SP).

Persoonlijk[bewerken]

Van Toorenburg is gehuwd, heeft twee dochters en is woonachtig in Rosmalen.

Publicaties[bewerken]

  • "Medeplegen" (dissertatie, 1998)

Externe links[bewerken]