Magicicada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Magicicada
Een cicade kruipt uit zijn larvenhuid.
Een cicade kruipt uit zijn larvenhuid.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde: Auchenorrhyncha (Cicaden)
Infraorde: Cicadomorpha (Zingcicadeachtigen)
Familie: Cicadidae (Zangcicaden)
Geslacht
Magicicada
W.T. Davis, 1925
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Magicicada is een geslacht van insecten dat behoort tot de cicaden en de infraorde zingcicadeachtigen (Cicadomorpha). Er zijn zeven soorten, die allemaal voorkomen in het oosten van de Verenigde Staten.

De cicaden hebben een sterk afwijkende ontwikkelingscyclus ten opzicht van andere insecten vanwege de lange ontwikkelingstijd en het gesynchroniseerde uitsluipen van de nimfen. Van de zeven soorten hebben er drie een ontwikkelingsduur van 17 jaar, de overige vier soorten hebben een cyclus van 13 jaar. Opmerkelijk is dat alle nimfen eens in de dertien of zeventien jaar gedurende enkele weken allemaal bovengronds komen, waarbij enorme hoeveelheden cicades tegelijk te zien zijn.

De nimfen leven al die tijd ondergronds van de wortels van planten, en als ze volledig zijn ontwikkeld komen ze bovengronds om uit hun larvenhuid te scheuren waarna ze volwassen zijn en zich kunnen voortplanten. De volwassen dieren eten niet veel en richten zich voornamelijk op de voortplanting.

Magicicaden

Een cyclus van een priemgetal-aantal jaren biedt het voordeel dat die niet vaak samenvalt met de cyclus van predatoren. Een bekende uitbraak vond plaats in 2004, deze soort wordt wel Brood X genoemd en steekt qua aantallen, geografisch verspreidingsgebied en grootte van de periodieke cicaden met kop en schouders boven alle andere soorten uit; enorme hoeveelheden dieren zwermen wekenlang in de lucht. Periodieke cicaden behoren allemaal tot het geslacht Magicicada, en komen alleen voor in Noord-Amerika ten oosten van de Mississippi, de soorten overlappen elkaar maar zelden wat verspreidingsgebied betreft.

In juni 2004 was er een uitbarsting van een lange cyclus kennende cicade: de Michigancicade; een cicade met een cyclus van 17 jaar; elke zeventien jaar komt de enige generatie van de soort uit de grond om zich voort te planten; de nimfen hebben een soort biologische klok die ze vertelt wanneer ze uit moeten komen. De lengte van de ondergrondse nimfstadia wordt aangeduid met het Engelse woord brood, wat legsel of generatie betekent, met daarachter een Romeins cijfer. De cijfers I tot XVII (1 tot 17) staan voor een 17-jarige cyclus en XVIII tot XXX (18 tot 30) staan voor een 13-jarige cyclus.