Magnesiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Magnesiet
Magnesite.jpg
Mineraal
Chemische formule MgCO3
Kleur Kleurloos, wit, grijswit, geelwit of bruinwit
Streepkleur Wit
Hardheid 4
Gemiddelde dichtheid 3 kg/dm3
Glans Glasglans
Opaciteit Doorzichtig, doorschijnend tot opaak
Splijting [1011] Perfect
Kristaloptiek
Kristalstelsel Trigonaal
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Magnesiet is een ivoorwit mineraal, dat bestaat uit magnesium, koolstof en zuurstof. De chemische formule van magnesiet is MgCO3. Mooie exemplaren zijn moeilijk te vinden en zijn zeer gewild bij verzamelaars.

Naam[bewerken]

De magnesiet heeft zijn naam te danken aan zijn belangrijkste component, magnesium. Magnesium is een element dat veel in de natuur voorkomt.

Karakteristieken[bewerken]

Het mineraal komt voor in vaste, ondoorzichtige, microkristallijne massa's, die erg lijken op porselein. Het heeft een overheersende kleur, meestal grijsachtig of gelig wit. In het geval van goed gevormde kristallen is magnesiet kleurloos en doorzichtig, wanneer het zuiver is. Het is grauwgeel of gelig wit, en soms niet meer dan doorschijnend wanneer het onzuiverheden bevat. Dit zijn elementen zoals ijzer, mangaan of calcium, die het magnesium in het mineraal gedeeltelijk vervangen. In ultraviolet 'licht' vertonen de kristallen een sterke groenwitte of blauwwitte fluorescentie. De magnesiet wordt vaak verward met Calciet. Een betrouwbare identificatiemethode is de zout-zuurproef: als enkele druppels verdund zuur op het mineraal gaan bruisen, is het calciet.

Substitutie[bewerken]

IJzer is een element dat vaak een deel van het magnesium in magnesietkristallen vervangt. Hierdoor verandert de kristalstructuur van het mineraal niet. Hierdoor komen in de natuur veel mogelijke samenstellingen voor die liggen tussen zuiver magnesiet (magnesiumcarbonaat) en sideriet (ijzercarbonaat). Zodra het mineraal meer dan 50% ijzercarbonaat bevat, beschouwt men het als sideriet. Er zijn in principe drie stadia: zuiver magnesiet, geel magnesiet en sideriet. Zuiver magnesiet bevat kleurloze, doorzichtige kristallen die erop duiden dat het mineraal geen ijzer bevat. Geel magnesiet heeft een gele kleur en geeft aan een relatief hoog ijzergehalte te hebben. Sideriet bevat een aandeel ijzer dat hoger is dan 50% en wordt dus niet meer gezien als Magnesiet.

Voorkomen[bewerken]

De magnesiet ontstaat in verschillende omgevingen. Het komt voort uit omzetting van stollings- en metamorfe gesteenten. Over het algemeen vormt het massieve afzettingen. De rijkste vindplaatsen van magnesiet bevinden zich in Spanje. Andere landen waar de magnesiet veel gevonden word zijn Brazilië, Italië, Oostenrijk, Polen en Rusland.

Industriële toepassing[bewerken]

Het mineraal wordt enerzijds gekoesterd vanwege haar vermeende geneeskrachtige werking, anderzijds wordt zij in de industrie gebruikt als één van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van het lichtgewicht metaal magnesium. Het wordt onder meer gedolven in Queensland, China, Quebec en de Oeral. Uit magnesiet wint men twee soorten afgeleide stoffen: metallisch magnesium en magnesiumzouten. Magnesium als metaal word vooral toegepast in de metaalindustrie. Hiernaar is veel vraag in de lucht- en ruimtevaart industrie. Zouten van magnesium worden vooral gebruikt in de farmaceutische industrie. Ook speelt dit een rol in de rubber- en papierindustrie en bij de fabricage van pleisterkalk en speciale cementen voor de bouwnijverheid. Vroeger was magnesium belangrijk voor de fotografie. De eerste flitslichten bij fototoestellen werken op magnesiumpoeder.