Magyar Televízió

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Postzegel uit 1958, een jaar na de eerste tv-uitzending

Magyar Televízió (MTV) is de Hongaarse publieke televisieomroep. De MTV onderhoudt twee tv-zenders, m1 en m2, en daarnaast het internetkanaal m3. De omroep is sinds 1993 aangesloten bij de European Broadcasting Union.

De Hongaarse televisieomroep verzorgde op 1 mei 1957 zijn eerste officiële uitzending. In 1974 werd de Hongaarse televisie van de publieke omroep (sinds 1958:Magyar Rádió és Televízió) afgesplitst: sindsdien worden radio en televisie door afzonderlijke organisaties verzorgd: Magyar Rádió en Magyar Televízió.

De MTV wordt gefinancierd uit de staatskas en uit reclame-inkomsten. De omroepbijdrage werd in Hongarije in 2002 afgeschaft.

Op Europees niveau is de omroep vooral bekend van het uitzenden van het Eurovisiesongfestival en Spel Zonder Grenzen.

Op 1 januari is de overkoepelende organisatie MTVA opgericht die is bedoeld te komen tot een verregaande samenwerking tussen MTV, Duna TV, MTI (Hongaars persbureau) en Magyar Rádió.

Programmering[bewerken]

m1 is het vlaggenschip van MTV en zendt dagelijks nieuws, series en amusementsprogramma´s uit. Het best bekeken programma is het nieuws van 19.30 uur (Híradó). Verder is de achtergrondrubriek Az Este (de avond) een vaste waarde in de programmering. m2 zendt kinderprogramma´s, documentaires en programma´s uit het archief van MTV uit.

Externe link[bewerken]