Maho Beach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
American Airlines Boeing 757 benadert Maho Beach
Waarschuwingsbord over de risico's van jet blasts.

Maho Beach is een strand op Sint Maarten. Dit strand is wereldwijd bekend vanwege de directe nabijheid van de Princess Juliana International Airport.

Inkomende vliegtuigen moeten zo snel als mogelijk landen aan het begin van landingsbaan 10, omdat deze baan maar een lengte heeft van 2300 meter.[1]. Dit resulteert in extreem laagvliegende vliegtuigen, bij de benadering van het vliegveld, over het strand. Door de laagvliegende vliegtuigen (waaronder grote passagiersvliegtuigen als de Boeing 747), is dit strand zeer populair bij vliegtuigspotters.

Mensen die zich op het strand bevinden kunnen weggeblazen worden door de krachtige 'jet blast' van vliegtuigen die opstijgen vanaf landingsbaan 10. Op het strand kunnen ook middelhoge golven voorkomen wat het populair maakt bij windsurfers en skimboarders. De lokale overheid waarschuwt dat het dicht benaderen van vertrekkende toestellen kan "resulteren in ernstige verwondingen en/of de dood". Achter landingsbaan 10 is een extra hek geplaatst om te voorkomen dat onverantwoordelijke toeristen aan het hek van het vliegveld zelf gaan hangen om "geblast" te worden door de "jetblast" van het vliegtuig.

Sinds 2008 is het een van de weinige plekken in wereld waar men vliegtuigen kan spotten in hun aanvliegroute net buiten het begin van de landingsbaan. Vliegtuigspotten aan dit strand is zo populair dat de dagelijkse vertrek- en aankomsttijden getoond worden in de meeste bars en restaurants.

Het strand zelf heeft wit zand en weinig tot geen vegetatie door de erosie van de 'jet blast'. Het Caravanserai Resort, de populaire Sunset Beach Bar en andere restaurants/nachtclubs zoals Bamboo Bernies en Bliss zijn dichtbij dit strand.

Op 16 oktober 2008 werd het gebied rond Maho beach getroffen door orkaan Omar waarbij diverse horeca werden getroffen. Omar vernielde het strand tot rotsen en vernielde het nabijgelegen Royal Islander Club La Plage, welke op 14 februari 2009 heropend is.

Noemenswaardig is dat landingsbaan 10/28 eerst eigenlijk landingsbaan 09/27 was, maar dat werd veranderd door veranderingen van het aardmagnetisch veld sinds de eerste bouw. Deze verandering is op 1 november 2008 doorgevoerd.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • Landing fotos - alleen sommige foto's laten landende vliegtuigen zien


Bronnen, noten en/of referenties