Major Championships

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portal.svg Portaal Golf

De Major Championships in golf zijn de vier meest prestigieuze individuele golftoernooien in het professionele golfcircuit voor mannen en voor vrouwen.

De toernooien[bewerken]

Mannen[bewerken]

Voordat de Europese en Amerikaanse Tours werden opgericht, werden wereldwijd vier toernooien tot de Majors gerekend: Het US Open, het Brits Open, het US Amateur Kampioenschap en het Brits Amateur Kampioenschap. De Amerikaan Bobby Jones slaagde er in 1930 in om deze vier toernooien in hetzelfde jaar te winnen en zo de Grand Slam te behalen.

Toen de Europese Tour in 1972 werd opgericht, telde hier alleen nog het Brits Open als Major. In 1998 werden daar drie Amerikaanse majors aan toegevoegd, dus tegenwoordig zijn de majors, in de volgorde waarin ze op de kalender voorkomen:

  1. De Masters in april;
  2. Het US Open in juni;
  3. Het Brits Open in juli;
  4. Het PGA Kampioenschap in augustus.

Het Brits Open wordt op wisselende Britse banen gespeeld, de andere drie majors vinden in de Verenigde Staten plaats. De Masters wordt elk jaar op Augusta gespeeld; de andere drie veranderen jaarlijks van locatie. The Open Championship (Brits Open) is de oudste en meest prestigieuze van de majors; het toernooi werd voor het eerst gehouden in 1860.

Vrouwen[bewerken]

Voor de dames-professionals zijn het sinds 2001 de volgende vier toernooien:

  1. Kraft Nabisco Championship
  2. LPGA Championship
  3. US Women's Open
  4. Women's British Open

Tot 2001 telde ook de in Canada gespeelde Du Maurier Classic mee, maar dit verloor de grootste sponsor. Het toernooi heet nu het Canadian Women's Open en maakt nog steeds deel uit van de LPGA Tour. Vanaf 2001 wordt het Brits Open als Major meegeteld.

Grand slam[bewerken]

De majors in golf zijn qua uitstraling vergelijkbaar met de grandslamtoernooien in tennis, en net zoals in tennis spreekt men in golf van een grand slam als iemand erin slaagt alle vier majors achter elkaar in eenzelfde kalenderjaar te winnen.

Mannen

Zoals vermeld is enkel de Amerikaan Bobby Jones hierin geslaagd. Tiger Woods won ook vier majors achter elkaar, maar verdeeld over twee jaar: het US Open, het British Open en het PGA Championship in 2000 en de Masters in 2001. Dit noemde men een "consecutive grand slam" of kortweg "Tiger slam".

Van een speler die de vier majors heeft gewonnen maar niet in hetzelfde jaar, zegt men dat hij een "career grand slam" heeft behaald. De enige spelers tot nog toe die hierin slaagden zijn:

Vrouwen

Nog geen enkele speelsters heeft een Grand Slam van vier Majors gewonnen. In 1950 won Babe Zaharias een Grand Slam van de drie majors van dat jaar, en in 1974 won Sandra Haynie de Grand Slam van de twee toernooien die toe gespeeld werden.

Spelers met de meeste overwinningen[bewerken]

Deze spelers hebben 5 of meer zeges behaald in majors:

Mannen[bewerken]

Vrouwen[bewerken]

Externe links[bewerken]