Makro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Makro
Makro Europe logo.png
Opgericht 1968[1]
Eigenaar/onderdeel METRO Group
Vestigingen 17 (Nederland), 6 (België)
Land(en) Vlag van Nederland Nederland, Vlag van België België, etc.
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
Makro 45 jaar
Ingang Makro Amsterdam
Bezorgwagen Makro

Makro is een zelfbedieningsgroothandel (een groothandel opgezet als een supermarkt). Het bedrijf is opgezet door de Nederlandse Steenkolen Handelsvereniging (SHV) in 1968. Per 1 januari 1998 heeft SHV de Europese Makro's verkocht aan de Duitse METRO Group, grootaandeelhouder (78,38%) van onder andere Mediamarkt. SHV is anno 2011 nog steeds eigenaar van de Makro-vestigingen in Azië en Zuid-Amerika.[2]

Conform het principe van groothandels kan er bij Makro Nederland alleen gewinkeld worden met een Makro-pas, die wordt verstrekt aan bedrijven, stichtingen en verenigingen die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf organiseert een groot deel van zijn inkopen via MAXXAM C.V..

Ongeveer een miljoen Nederlanders bezitten een Makro-pas die nodig is voor toegang tot de groothandel. Zonder deze pas zou het bedrijf volgens de vestigingswetten onder de detailhandel vallen en zou het in principe niet op de (relatief goedkope) industrieterreinen gevestigd kunnen zijn waar het zich nu bevindt, omdat detailhandel daar verboden is.

Geschiedenis[bewerken]

Makro Beverwijk
AGF

De Makro startte als eerste in Europa en veel andere landen met het idee van een zelfbedieningsgroothandel die zich moest richten op kleine zelfstandigen. De Makro ontwikkelde zich van aanvankelijk foodgroothandel met een sterke binding aan de horeca tot een algemene groothandel voor detaillisten. Decennialang hield de Makro de afdelingen food en non-food streng gescheiden en was het nodig daarvoor aparte pasjes te bezitten. Bij de uitbreiding naar het buitenland werd dit opgegeven. De groothandel profiteerde van wat uiteindelijk 'one stop shopping' werd genoemd. In de jaren '90 ontplooide de Makro zich ook in Oost-Europa. In de vaak gefragmenteerde markten die toen nog bestonden in Oost-Europa, kon de Makro enorme tijdwinsten bieden.

  • goedkope vestiging op industrieterrein, goedkope bouw (Amsterdam heeft ongeveer 10.000 m2 verkoopoppervlak op het industrieterrein Over-Amstel)
  • grote winkel, met grote parkeerterreinen, eventueel bezinestations met lichte korting
  • one stop shopping
  • groot en divers assortiment voor de horeca en slijterij en overige klanten
  • zelfbediening
  • klantentrouw via pasje en folder met kortingen
  • conservatief prijsbeleid, met aanbiedingen
  • een goedkoop restaurant

Aanslagen[bewerken]

Tussen 1985 en 1987 was Makro Nederland het slachtoffer van bomaanslagen door de terroristische organisatie RaRa. Op vijf vestigingen werden aanslagen gepleegd. De Makro was het mikpunt van de terreur omdat het bedrijf vestigingen had in Zuid-Afrika ondanks de apartheid; tegen dat land gold als sanctie een economische boycot. Nadat in december 1986 de Makro in Duiven en in januari 1987 de Makro in Nuth in vlammen waren opgegaan, besloot de SHV zich terug te trekken uit Zuid-Afrika. De daders van de aanslagen zijn nooit gepakt.

Kantoorartikelen[bewerken]

Bij zijn eigen vestigingen richtte de Makro in 1990 kantoorartikelen-groothandel op dezelfde basis onder de naam Office Center. Deze werden in 1997 verkocht. De Makro heeft nog altijd kantoorartikelen in zijn assortiment.

Geschiedenis[bewerken]

De concurrentie in Nederland zoals de Sligro, richtte zich steeds meer op service. De Makro kon uiteindelijk niet achterblijven, toen de crisis van het begin van deze eeuw vooral de horeca aantastte.

Makro in de wereld[bewerken]

Nederland[bewerken]

Op 31 oktober 1968 werd het eerste Makro-filiaal geopend in Amsterdam. In Nederland heeft Makro vestigingen in Amsterdam (Duivendrecht), Best, Beverwijk, Breda, Delft, Duiven, Dordrecht, Groningen, Hengelo, Leeuwarden, Nijmegen, Nuth, Vianen, Wateringen, Barendrecht, 's-Hertogenbosch en Nieuwegein. Er werken zo'n 4000 mensen en in 2003 behaalde het bedrijf een omzet van 1,11 miljard euro. Concurrenten in Nederland zijn Sligro en Hanos.

Kerstpakketten[bewerken]

Makro Nederland levert al sinds de oprichting in 1968 kerstpakketten. Tegenwoordig gebeurt dat vanuit de aparte organisatie Makro Feestpakketten. Makro Feestpakketten is de formulenaam van Inpak Centrale Nedema (ICN). ICN is net als Makro zelfbedieningsgroothandel een onderdeel van het wereldconcern METRO.

Makro Nederland Feestpakketten heeft een eigen inkooporganisatie en productiebedrijf in Duiven en 16 feestpakkettenshowrooms in het land, waarvan het merendeel in de Makro-vestigingen zelf.

Met 70 vaste medewerkers en ruim 550 seizoenskrachten produceert Makro Nederland Feestpakketten meer dan 1.4 miljoen feestpakketten per jaar en bedient daarmee ongeveer een kwart van de Nederlandse feestpakketten branche.

België[bewerken]

Makro heeft in Vlaanderen vier filialen en in Wallonië twee filialen, gevestigd te Eke (bij Gent), Deurne (bij Antwerpen) Sint-Pieters-Leeuw (Brussel), Machelen (bij Brussel), Alleur en Lodelinsart.

Het bedrijf opende zijn eerste winkel in 1970 te Deurne. In tegenstelling tot Nederland zijn particulieren hier toegelaten aankopen te doen. De identiteitskaart wordt getoond aan de klantenreceptie van de Makro-winkel. Aan de hand van bepaalde gegevens wordt een Makro-kaart aangemaakt. Werknemers houden aan de ingang controle op het bezit van deze kaart. METRO Cash & Carry Belgium is voorbehouden voor horeca-professionals en handelaars.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties