Maleisische moerasschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maleisische moerasschildpad
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2000)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Onderorde: Cryptodira (Halsbergers)
Familie: Geoemydidae
Geslacht: Malayemys
Soort
Malayemys subtrijuga
Schweigger, 1812
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Maleisische moerasschildpad[2] of rijstveldschildpad (Malayemys subtrijuga) schildpad uit de familie Geoemydidae.[3] In andere talen wordt de soort ook wel slakkenetende schildpad genoemd vanwege de voorkeur voor slakken.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De Maleise moerasschildpad bereikt een schildlengte van maximaal 21 centimeter, maar de meeste exemplaren blijven daar ruim onder. De schildtekeningen en vormen zijn complex, de basiskleur van het schild is bruin, de hoornplaten zijn aan de schildrand geel, maar iedere hoornplaat heeft aan de achterzijde onderaan een zwarte vlek. Alle hoornplaten aan de bovenzijde van het schild hebben een donker tot zwartgekleurde zwarte lichte opstaande bult. De drie rijen hoornplaten vormen ook drie rijen bulterige vlekken, deze staan in verbinding met een lichte kiel. Bij juvenielen is deze kiel hoger en de bulten op het schild lijken meer op stekels. De huid van kop en poten is zeer donkergrijs tot zwart, aan de zijkanten van de kop zit zowel bovenaan als onderaan een gele streep die bij de neuspunt bijeenkomen een driehoek vormen aan de zijkant. De kop van voren bezien heeft een zeer markante lijnentekening die doet denken aan een voodoo-masker.

Er is ook een soort die Maleisische reuzenmoerasschildpad (Orlitia borneensis) wordt genoemd, maar veel groter wordt tot 80 centimeter.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De Maleisische moerasschildpad komt voor in Maleisië, Thailand, Cambodja, Laos, zuidelijk Vietnam en waarschijnlijk ook in Indonesië op Java en Sumatra. De habitat bestaat uit langzaam stromende wateren als moerassen en andere kleinere wateren, de mens wordt niet geschuwd en ook in rijstvelden komt de soort voor. De Maleisische moerasschildpad eet voornamelijk slakken maar maakt ook andere prooien buit als wormen, kreeftachtigen en mosselen en soms planten worden wel gegeten. De schildpad is een trage soort, die niet vaak op het land komt en niet veel zont.

Levenswijze[bewerken]

In het droge seizoen wordt een nest gemaakt, wat waarschijnlijk niet meer dan 10, maar meestal tussen 3 en 6 eitjes bevat. Hoe lang de incubatietijd van de eitjes duurt, is niet precies bekend. Het is een van de weinige schildpadsoorten die nog niet is bedreigd. Omdat de schildpad erg schuw is is de soort in gevangenschap echter zeer moeilijk in leven te houden.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties
  1. (en) Maleisische moerasschildpad op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 86 ISBN 90 274 8626 3.
  3. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Malayemys subtrijuga
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Malayemys subtrijuga - Website Geconsulteerd 11 juli 2012
  • (en) Fritz, U. & P. Havaš (2007) - Checklist of Chelonians of the World - Website
  • (en) C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg & R.W. Barbour - Turtles of the World - Website