Mallemolen (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mallemolen
Mallemolen hofje in Den Haag.JPG
Basisgegevens
Locatie Den Haag
Gesticht in eind 18de eeuw
Huizen 17

Mallemolen is de naam van een hofje en een straatje in Den Haag, aan weerszijden van de Javastraat.

De molen[bewerken]

In de 17de eeuw lag de stad Den Haag nog binnen haar singelgrachten. Tussen Den Haag en Scheveningen was duingrond, bewoond door vissers en jagers. Vlak buiten de stad lagen wat moestuinen.

Wie via het Noordeinde de stad verliet, zag allerlei molens staan. Men passeerde eerst een korenmolen in de Zeestraat, op de hoek van de Sophialaan, waar nu het Ambassador Hotel staat, meer naar rechts, waar nu het Plein 1813 ligt, stond een molen en verderop stond de Mallemolen uit iets na 1614, want op een kaart uit dat jaar, getekend door Cleck van Londerseel staat nog geen molen. Het stuk land was door Huibert Pieterszn Groen vererfd aan zijn zoon Cornelis Hubrechtszn en zijn vier neefjes (de zonen van Huiberts zuster Neeltje en haar man Oth Jacobson). [1]. Het was een slijpmolen die gebruiky werd om wapens te slijpen maar ook om mout en mest te vermalen. Tijdens een zware storm braken drie wieken af en zo stond de molen enkele jaren naast een boerderij in het veld. De naam Mallemolen is waarschijnlijk ontleend aan de 'malle' aanblik die de molen geboden moet hebben [2]. Rond 1636 werd de molen gebruikt door meestersmid Lambrecht Faessen van der Kist; zijn schoonvader en zwager waren harnasmaker. Acht jaar later moest hij de molen echter verkopen. Hij werd in 1693 afgebroken.

Hofje en straat[bewerken]

Waar de molen had gestaan, werd aan het eind van de 18e eeuw, in de Franse tijd, een hofje gebouwd om de soldaten van Napoleon te kunnen huisvesten. Dit gedeelte maakt deel uit van de Archipelbuurt. Het hofje bestaat uit twee parallel lopende straatjes met aan weerszijden huisjes met een beneden- en een bovenverdieping. De cabaretier Paul van Vliet en de schrijvers Helga Ruebsamen en F.B. Hotz hebben er enige tijd gewoond[2].

Mallemolen is ook de naam van het straatje aan de overkant van de Javastraat, behorend tot de wijk Willemspark. De meeste huizen in het straatje, dat uitkomt op de Frederikstraat, waar vroeger een kazerne gevestigd was, zijn gebouwd rond 1900.

De eigenaar van Mallemolen 75 en 77 is de Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854. Deze woningen behoren tot het complex Hof Schuddegeest.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Toen Den Haag nog 't Haegje was, door E M Ch M Janson, 1972
  2. a b Mallemolen - Het Montmartre van Den Haag