Mammelokker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uitbeelding van de sage van de Mammelokker
Detail

De Mammelokker is een gebouw uit de 18e eeuw in het Belgische Gent. Het gebouw verbindt het Belfort van Gent en de Gentse Lakenhal en is gebouwd als bijgebouw aan de lakenhal. Het gebouw heeft zijn naam Mammelokker te danken aan het reliëf op het timpaan, dat een vrouw uitbeeldt die een oudere man zoogt.

Geschiedenis[bewerken]

De Mammelokker werd voltooid in 1741. Het werd opgetrokken in Louis XV-stijl, naar een ontwerp van David 't Kindt. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als cipierswoning van de stadsgevangenis, die vanaf het midden van de achttiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw in de crypte van de Lakenhal was ondergebracht. De Mammelokker is sinds 1936 een beschermd monument in België en behoort sinds 1999 tot het Unesco werelderfgoed als onderdeel van het Belfort. Tegenwoordig fungeert het gebouw als het kantoor van de Gentse Ombudsdienst.

Naamgeving en sage[bewerken]

De naam "Mammelokker" is afkomstig uit het Gentse dialect en betekent letterlijk borstzuiger ("mamme"=borst en "lokken"=zuigen).

De sage van de mammelokker is een oude Gentse sage. Het verhaal gaat dat een vrouw elke dag haar tot de hongerdood veroordeelde vader in de gevangenis mocht bezoeken, op voorwaarde dat ze geen voedsel meebracht. Omdat de vader niet stierf, liet de rechter na een tijdje de vrouw tijdens haar bezoeken in het oog houden en ontdekte zo dat de vrouw haar vader doorheen de tralies in leven hield met borstvoeding. De rechter confronteerde de vrouw met haar daad waarop zij hem vertelde dat zij dit in vertrouwen op God deed. De rechter verleende daarop gratie aan haar vader.

De sage van de mammelokker is een Gentse variant op de oude legende gekend als de Carità Romana, waarin Pero haar vader Cimon redt door hem te zogen. De Carità Romana is één van de verhalen uit de Dictorum factorumque memorabilium libri IX (Negen boeken over memorabele gezegden en daden), een werk uit 31 na Christus van Valerius Maximus. Dit verhaal werd uitgebeeld in het reliëf boven de toegangspoort van de Mammelokker.

Referenties en Externe links[bewerken]