Manambolomatymeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Manambolomatymeer
Manambolomatymeer (Madagaskar)
Manambolomatymeer
Situering
Locatie Melaky, Vlag van Madagaskar Madagaskar
Hoogte 7 - 80 m
Coördinaten 18° 56′ ZB, 44° 23′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 7,491 km²
Gemiddelde diepte 4,5 m
Maximale diepte 6 m
Overig
Plaatsen Masoarivo, Trangahy
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Manambolomatymeer (Frans: Lac Manambolomaty) is een complex van meren in Madagaskar, gelegen in het doornig struikgewas in het zuidwesten van de regio Melaky. Ook ligt het meer dicht bij enkele mangrovebossen van Madagaskar.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het meer bestaat uit vier meren:

  • Het Ankerikameer, gelegen in de gemeente Trangahy.
  • Het Antsamakameer, gelegen in de gemeente Masoarivo.
  • Het Soamalipomeer, gelegen in de gemeente Masoarivo.
  • Het Befotakameer, gelegen in de gemeente Masoarivo.

De meren liggen allemaal in het district Antsalova. Het merencomplex ligt op een hoogte van 7 tot 80 meter en heeft een oppervlakte van 7,491 km².[1]

De meren hebben een gemiddelde diepte van 3 tot 6 meter, afhankelijk van het seizoen. Het Antsamakameer kan zelfs opdrogen tijdens het droge seizoen en wordt vaak niet dieper dan 3 meter. Het Soamalipomeer en het Befotakameer zijn aan elkaar gekoppeld.

Het moerassige zuidelijke deel van de meren, met een oppervlakte van 98 hectare, is omgebouwd tot rijstvelden voor de lokale bevolking.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

In de meren groeien waterlelies van de geslachten Nymphaea en Juncus. Het merencomplex wordt begrensd door een bos, het Tsimembo Forest. In dit bos wordt het bladerdek vooral gevormd door bomen van de geslachten Dalbergia, Stereospermum, Givotia, Xylia, Cordyla, Hildegardia, Delonix en Diospyros. De lage begroeiing wordt vooral gevormd door de families Rubiaceae, Euphorbiaceae en Leguminosae. Het deel van het Tsimembo Forest dat het Antsamakameer omringt, heet het Ankotrofotsy Forest. Het hout van de lokale boomsoort Hazomalania voyroni wordt gebruikt door de Sakalava.

Ook is het merencomplex erg belangrijk voor vogels. Het is daarom een Important Bird Area (IBA) volgens BirdLife International. Zeldzame endemische vogelsoorten die hier zouden voorkomen zijn:

Daarnaast is het merencomplex een belangrijk leefgebied voor endemische vissoorten. Deze worden echter bedreigd door lokale vissers. Per seizoen wordt er ongeveer 60 tot 100 ton vis gevangen. In 2007 waren er 298 vissers, die in dat jaar 200 ton hadden gevangen. Dit is aanzienlijk meer dan de vorige jaren. Gelukkig zijn dit meestal soorten van de geïntroduceerde Tilapia.

Ook leven er in de bossen rondom het complex verschillende endemische zoogdieren, zoals:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]