Manantalidam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Manantali-dam)
Ga naar: navigatie, zoeken
Manantalidam
Manantali dam.jpg
Stuwdam
Plaats Kayes, Mali
Coördinaten 13° 7′ NB, 10° 21′ WL
Bouwjaar 1988-2001
Type Hydro-elektrische dam
Hoogte van de stuwdam 68 m
Lengte van de stuwdam 1460 m
Vermogen 381 GWh (2006)
Stuwmeer
Belangrijkste bronnen Bafing
Belangrijkste uitlopen Bafing
Gemiddelde diepte 20,8 m
Maximale diepte 50 m
Oppervlakte 477 km²
Volume 11 km³
Kaart
Manantalidam
Manantalidam

De Manantalidam is een hydro-elektrische dam op de rivier de Bafing in Mali. De dam is gelegen in de regio van Kayes, 90 kilometer ten zuidoosten van Bafoulabé.

Manantalidam met stuwmeer

De Manantalidam wordt beheerd door de Organisation pour la mise en valeur du fleuve Sénégal (OMVS), waarin Senegal, Mauritanië en Mali zijn verenigd.

De dam zorgt voor elektriciteitsproductie en de irrigatie van 255.000 hectare grond. De dam maakt de Sénégal bevaarbaar tussen Saint-Louis (Senegal) en Ambidédi (Mali).

De bouw van de Manantalidam begon in 1988, maar een lening van de Wereldbank was vereist voor het plaatsen van de turbines. De dam produceerde zijn eerste megawatt elektriciteit in 2001.

In tegenstelling tot zijn twee buren, Senegal en Mauritanië, beschikt Mali niet over veel geïrrigeerde gronden langs de Sénégal. Slechts enkele dorpen beschikken over geïrrigeerde gronden. Voor Mali vormt de elektriciteitsproductie de voornaamste reden.

De dam is controversieel vanwege de verplaatsing van verschillende lokale dorpen in het overstroomde gebied en de milieueffecten.