Manhattan (New York)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
New York County
County in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Locatie van New York County in New York
Situering
Staat New York
Tijdzone UTC−5
Algemeen
Oppervlakte 87,5 km²
- land 59,5 km²
- water 28 km²
Inwoners 1.620.867 (27241 inw/km²)
Overig
FIPS-code 36061
Detailkaart
New York City - Manhattan.PNG
Foto's
Bevolkingspiramide New York County
Bevolkingspiramide New York County
Statistieken volkstelling New York County
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Ambtelijke brief van 5 november 1626 waarin P. Schagen de Staten-Generaal de aankoop (door Peter Minuit) van Manhattan ("'t eylant Manhettes", groot 11000 morgen) van de "wilden" meldt, de geslaagde eerste oogst en de verzonden scheepslading van onder meer 7246 bevervellen. Nationaal Archief, Den Haag.
Kaart van de Nederlandse kolonie van Nieuw-Amsterdam op de zuidpunt van Manhattan. Het fort en de muur (tegen Engelsen en indianen, mogelijk ter plaatse van de latere "Wall Street") zijn zichtbaar. Noorden is rechts. Dit Castello Plan van 1660 is de enige kaart van Nieuw-Amsterdam] uit de Nederlandse tijd.
Lower Manhattan

Manhattan is een eiland en één van de vijf stadsdelen van New York. Manhattan telt 1.620.867 inwoners en heeft een oppervlakte van 87,5 km², waarvan 28,0 km² water is. Het is als New York County (informele naam: Manhattan County) een county van de staat New York.

De vijf New Yorkse stadsdelen in een oogopslag
Stadsdeel County Geschat inw.
1 juli 2009
Opp.
in km²
Manhattan New York 1.634.795 59
The Bronx Bronx 1.391.903 109
Brooklyn Kings 2.556.598 183
Queens Queens 2.293.007 283
Staten Island Richmond 487.407 151
New York City 8.363.710 786
State of New York 19.490.297 122.284
Bron: United States Census Bureau [1][2][3]

Kenmerken[bewerken]

Het eiland Manhattan is 21,5 km lang en 3,7 km breed (op zijn breedste punt). Het is door bruggen en tunnels verbonden met New Jersey in het westen, de Bronx in het noordoosten, Brooklyn en Queens (de wijken op Long Island) in het oosten en zuiden. De enige directe verbinding met de vijfde wijk van New York Staten Island is een veerpont, die vertrekt vanaf Battery Park. Midden op het eiland ligt het grote Central Park.

Manhattan staat bekend om zijn wolkenkrabbers, de brede avenues, de vele, gele taxi's en het financiële centrum Wall Street.

Ook komen veel toeristen af op de Chinese wijk van New York.

Avenues en Streets[bewerken]

De straten van Manhattan zijn ingedeeld volgens het rechthoekige Commissioners' Plan van 1811. Het gebied wordt doorsneden door Avenues (noord-zuid) en Streets (oost-west). De Avenues zijn genummerd of geletterd van oost naar west. Tussen de Avenues liggen 155 Streets, genummerd van zuid naar noord. De straten met even nummers zijn eenrichtingsverkeer van west naar oost, de oneven straten van oost naar west.

Naam[bewerken]

Er bestaan diverse verklaringen van de naam Manhattan. Soms wordt beweerd dat Manhattan heet naar de Manna-Hatta-indianen die op het eiland zouden hebben gewoond. Een ander lezing zegt dat Mannahatta in het dialect van de Lenapi-indianen Eiland met de heuvels zou hebben betekend. De naam Manhattan zou volgens weer een andere overlevering van het Delaware- en Mohikaans-indiaanse woord Manna-ha-ta afstammen, wat zoveel betekent als Plaats van dronkenschap. Henry Hudson, ontdekkingsreiziger in Nederlandse dienst, zou in 1609 een aantal indiaanse opperhoofden in zijn scheepshut hebben uitgenodigd en hen dronken hebben gevoerd. Deze twee stammen doopten het gebied hierna "Manahachtanienk", het eiland waar wij ooit dronken zijn geweest.[4]

Geschiedenis[bewerken]

De Waal Peter Minuit kocht Manhattan voor de Republiek der Verenigde Nederlanden van indianen voor goederen ter waarde van fl 60 (zie de brief hiernaast). De prijs komt neer op 680 euro (prijspeil 2006; ongeveer $1000) [5]. Als oppervlak van "'t eylant Manhettes" wordt gemeld 11000 morgen, ongeveer 94 km², groter dan de huidige deelgemeente Manhattan. De vestiging in 1625 was het begin van Nieuw-Amsterdam, waaruit New York voortkwam.

Indeling[bewerken]

Manhattan is opgedeeld in 12 districten met een eigen Community Board. In elke Community Board (deelraad) op Manhattan hebben 50 onbezoldigde leden zitting. Ze hebben geen bestuurlijke bevoegdheden maar kunnen verzoeken indienen aan het bestuur van New York City. Er is geen garantie dat deze verzoeken worden ingewilligd, maar in de praktijk worden aangebrachte problemen in redelijkheid opgelost.

Elk district bestaat uit kleinere gebieden, de neighborhoods of wijken. Sommige wijken, bijvoorbeeld Murray Hill vallen deels onder verschillende districten. De wijken hebben geen bestuur en hun grenzen zijn niet vastgelegd. Kaarten van de wijkindeling geven slechts bij benadering de exacte grenzen van de wijken weer en stroken soms niet met de persoonlijke beleving van de wijkbewoners.

Community Boards[bewerken]

Wijken[bewerken]

Eilanden[bewerken]

Parken[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Alleen op 28 mei en 12 juli is de zon bij opgang en ondergang in het verlengde van het stratenraster, zodat de zon dan vanuit de straten die oost-west gelegen zijn zichtbaar is op straatniveau.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. American Fact Finder (U.S. Census Bureau): Table GCT-T1, 2008 Population Estimates for New York State by County, bezocht op 15 mei 2009
  2. County and City Data Book:2007 (U.S. Census Bureau), Table B-1, Area and Population, bezocht op 12 juli 2008. New York County (Manhattan) is het drukstbevolkte county van het land, gevolgd door Kings County (Brooklyn), Bronx County, Queens County en San Francisco, Californië.
  3. American Fact Finder (U.S. Census Bureau): New York by County - Table GCT-PH1. Population, Housing Units, Area, and Density: 2000 Data Set: Census 2000 Summary File 1 (SF 1) 100-Percent Data, bezocht op 6 februari 2009
  4. Nationaal Archief. Sterke verhalen: Hoe de naam Manhattan is ontstaan. Url bezocht op 28 juli 2009
  5. Berekening Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam