Maniac (2012)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maniac
Regie Franck Khalfoun
Producent Alexandre Aja
Hoofdrollen Elijah Wood
Nora Arnezeder
America Olivo
Megan M. Duffy
Muziek Raphaël Hamburger
Cinematografie Maxime Alexandre
Première 26 mei 2012
Genre Horror, Thriller
Speelduur 89 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Gewonnen prijzen 4
Overige nominaties 5
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Maniac is een Frans-Amerikaanse horrorfilm uit 2012 onder regie van Franck Khalfoun en geschreven door Alexandre Aja, Grégory Levasseur, en C.A. Rosenberg. De productie is een remake van een gelijknamige horrorfilm uit 1980.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Er duikt een seriemoordenaar op met een obsessie voor hoofdhuid. Frank Zito is de teruggetrokken eigenaar van een mannequinwinkel. Hij heeft verschillende psychische problemen, waarvan een serieus moedercomplex er slechts één is. Zijn moeder gaf hem weinig aandacht en was niet verlegen om met meer dan één man in zijn aanwezigheid de liefdesdaad te plegen. Van een vaderfiguur was geen sprake en zo werd een eenzame en zieke geest geboren. De man houdt er namelijk van om vrouwen op brutale wijze te vermoorden en hen vervolgens te scalperen. De scalp neemt hij mee naar huis om op etalagepoppen aan te brengen. Er zit ergens diep in hem nog een onschuldige jongen die spijt heeft van zijn daden en via het hele scalpritueel probeert hij zijn slachtoffers in de poppen terug tot leven te brengen.

Het is via die levenloze objecten dat hij de jonge fotografe Anna D'Antoni leert kennen wanneer die op een dag foto's aan het maken is van zijn etalage. Frank zijn leven verandert wanneer Anna hem vraagt om haar te helpen met haar nieuwe tentoonstelling. Zij probeert via foto's en lichtinval mannequins schijnbaar levend te maken. Door deze gemeenschappelijke interesse bloeit er een romance op tussen de twee. Franks obsessie escaleert. De charmante fotografe weet niet dat ze samen is met een man met een onbedwingbare moordlust. Ze heeft een lang onderdrukte drang tot moord en stalking opnieuw bij hem aangewakkerd.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Wood, Elijah Elijah Wood Frank Zito
Duffy, Megan M. Megan M. Duffy Lucie
Arnezeder, Nora Nora Arnezeder Anna D'Antoni
Balaban, Liane Liane Balaban Judy
Olivo, America America Olivo Angela Zito
Slemp, Morgane Morgane Slemp Jenna
Alexandra, Genevieve Genevieve Alexandra Jessica

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]