Mans Flik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mans Flik
Zigeunerfamilie Milan Duric uit huis gezet. Mans Flik loopt langs zigeuners op de tribune van de raadszaal in Nieuwegein (1987)
Algemene informatie
Volledige naam Harmannus Flik
Geboren 1925
Partij PvdA
Politieke functies
1973-1979 Burgemeester van Vlagtwedde
1979-1990 Burgemeester van Nieuwegein
1992 Waarnemend burgemeester van Goes
1995 Waarnemend burgemeester van Amerongen
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Harmannus (Mans) Flik (Musselkanaal, 18 mei 1925 - Nieuwegein, 19 juni 2011[1] ) was een Nederlandse burgemeester van de PvdA.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat Flik tot burgemeester werd benoemd was hij werkzaam als secretaris van het Landbouwschap in Friesland. In 1973 werd hij benoemd tot burgemeester van Vlagtwedde en in 1979 tot burgemeester van Nieuwegein.

Tijdens zijn burgemeesterschap van Vlagtwedde werd Flik geconfronteerd met de problemen rond de aanleg van een militair oefenterrein in zijn gemeente, de mogelijke opslag van radioactief afvalmateriaal en de sociaal-economische achteruitgang van het gebied. Daarnaast waren er politieke problemen, omdat twee uit de PvdA afkomstige groeperingen elkaar fel bevochten; de ene groep onder leiding van de toenmalige wethouder en oud-douaneambtenaar Chris Hartog en de andere groep onder leiding van het raadslid en buschauffeur Geert Landlust. Deze problemen vormden het decor van de film Waar ligt de grens? van Lou Brouwers en Jaap Rodenburg. Flik liet de filmploeg, die tijdens een raadsvergadering door de open deur opnamen maakte, door de politie verwijderen.[2] Flik weigerde, samen met zijn wethouders, de première van de film bij te wonen.[3] De schrijver Hans Vernes schreef tegen deze achtergrond zijn thriller Het mysterie van Westerwolde.

Na zijn pensionering in 1990 was hij in 1992 waarnemend burgemeester van Goes en in 1995 van Amerongen.

Voorganger:
Gauke Loopstra
Burgemeester van Vlagtwedde
1973 - 1979
Opvolger:
mr. P. Roscam Abbing
Voorganger:
Willem Fibbe (wnd)
Burgemeester van Nieuwegein
1979 - 1990
Opvolger:
Jan Laan
Zie de categorie Mans Flik van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.