Mansour Seck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mansour Seck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Podor, 1955
Geboorteplaats PodorBewerken op Wikidata
Land Senegal
Werk
Beroep Zanger en gitarist
Instrument(en) Gitaar
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Mansour Seck (Podor, 1955) is een blinde Senegalese zanger en gitarist. Hij werd bekend door zijn samenwerking met Baaba Maal. Hij toerde later ook solo en bracht zowel met Maal als solo enkele albums uit.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Seck werd in Noord-Senegal als griot geboren, traditioneel een kaste met een lagere status die wordt geassocieerd met gezang, het vertellen van verhalen en bespelen van muziekinstrumenten. Hij behoort tot de bevolkingsgroep Toucouleur.

Vanaf zijn kindertijd was hij nauw bevriend met Baaba Maal met wie hij in 1977 samen door Afrika reisde om de muziektradities van Mauritanië en Mali te onderzoeken.

Toen Maal begin jaren tachtig een studiebeurs ontving voor een muziekstudie aan de École des Beaux-Arts in Parijs, nodigde hij na aankomst meteen enkele muzikanten uit ook naar Parijs te komen, waaronder zijn vriend Mansour Seck, om te spelen in zijn nieuw geformeerde muziekgroep Daande Lenol (Stem van het Volk). Uit deze tijd stamt het album Djam Leelii dat op de lijst van 1001 Albums You Must Hear Before You Die terechtkwam.

In de jaren negentig gingen ze samen op tour in de Verenigde Staten en bracht Seck zijn eerste soloalbum uit, N'Der Fouta Tooro, Volume 1 uit 1994.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1984 - Djam Leelii (met Baaba Maal)
  • 1991 - Baayo (met Baaba Maal)
  • 1994 - N'Der Fouta Tooro, Volume 1 (solo)
  • 1995 - N'Der Fouta Tooro, Volume 2 (solo)
  • 1997 - Yelayo (solo)