Manuel de Regla Mota

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Manuel de Regla Mota y Álvarez de Fuentes
Manuel de Regla Mota
Geboren 21 november 1795
Geboorteplaats Baní
Overleden 1 mei 1864
Overlijdensplaats Baní
President van de Dominicaanse Republiek
Ambtstermijn 26 mei 1856
8 oktober 1856
Voorganger Pedro Santana
Opvolger Buenaventura Báez
Partner Joaquina Carmonaen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Manuel de Regla Mota (Baní, 21 november 1795 - aldaar, 1 mei 1864) was een president van de Dominicaanse Republiek.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn ouders waren Antonio Mota Alvarez en Joaquina Carmonaen en was een van de acht kinderen. Hij was soldaat tijdens de campagnes van onafhankelijkheid tegen de binnenvallende Haïtianen en klom op tot de rang van kolonel van de nationale militie.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1844 raakte Mota bevriend met Pedro Santana. Door deze vriendschap en zijn militaire verdienste kreeg hij de rang van colonel ter verdediging van de grens met Haïti. Hij kreeg belangrijke militaire posities in de regering, zoals: vicepresident en minister van Oorlog en Marine en werd president van de Republiek na het ontslag van Pedro Santana. Santana had onvrede met de Spaanse gouverneur Antonio María de Segovia en deze dwong Santana zijn presidentschap op te geven, waarna Moa president werd. Echter moest ook Mota zijn positie als president opgeven ten voordeel van Buenaventura Báez. Door vorige conflicten tussen Santana en Báez werden Pedro Santana en Mota gedwongen in ballingschap te gaan.

In 1857 keerde hij terug na het uitbreken van de revolutie van 7 juli tegen Buenaventura Baez. In 1859 diende hij als civiele en militaire gouverneur van Azua. Ondersteunde de annexatie door Spanje en diende als administratief directeur van de regering van de annexatie tot zijn overlijden in 1864.

zijn regering werd gekenmerkt door de economische problemen geërfd van Haïtiaanse invasies, de afkondigen van een algemene amnestie die de terugkeer van Buenaventura Baez en andere politici in ballingschap toestond en het afstaan van de macht door de druk van de Baecista groep.

Einde[bewerken | brontekst bewerken]

Manuel de Regla Mota y Álvarez de Fuentes stierf in Baní op 1 mei 1864 op 64-jarige leeftijd.

Voorganger:
Pedro Santana
15 februari 1853 - 26 mei 1856
President van de Dominicaanse Republiek
26 mei 1856 - 8 oktober 1856
Opvolger:
Buenaventura Báez
8 oktober 1856 - 13 juni 1858