Mapusaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mapusaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Mapusaurus
Mapusaurus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Infraorde: Tetanurae
Superfamilie: Allosauroidea
Familie: Carcharodontosauridae
Onderfamilie: Giganotosaurinae
Geslacht
Mapusaurus
Coria & Currie, 2006
Typesoort
Mapusaurus roseae
Afbeeldingen Mapusaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mapusaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Mapusaurus is een geslacht van theropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Carnosauria dat tijdens het midden van het Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië.

De typesoort Mapusaurus roseae is in 2006 benoemd en beschreven door Rodolfo Coria. De geslachtsnaam komt van een lokale indiaanse taal: Mapu betekent: "het land" of "aarde". De naamgevers verklaarden de hele naam als "aardereptiel". De soortaanduiding verwijst naar de roze kleur van het gesteente dat het fossiel bevatte en naar Rose Letwin, de Amerikaanse filantrope die de opgraving financierde.

De vondst, bij Cañadón del Gato in de Huinculformatie (Aptien-Cenomanien), bestond uit fragmenten van minstens zeven individuen die op één plaats aangetroffen waren. Dit was vermoedelijk het resultaat van een geleidelijke accumulatie. Het holotype is MCF PVPH-108.1, een rechterneusbeen.

Replica van skeletten

Mapusaurus is de raadselachtige reusachtige theropode waarvan de al eerder aangekondigde ontdekking tot speculaties leidde dat een soort opgegraven was die zelfs groter was dan zijn nauwe verwant Giganotosaurus die zelf vaak ten onrechte als de grootste theropode werd genoemd — ook toen al was duidelijk dat Spinosaurus veel groter was. Uit de beschrijving blijkt echter dat Mapusaurus net iets kleiner was, zo'n elf meter lang. Bijna het volledige skelet is nu bekend.

Een eerste kladistische analyse wijst erop dat Mapusaurus nauw verwant is aan Giganotosaurus en Tyrannotitan en samen met deze de klade Giganotosaurinae zou vormen, een onderverdeling van de klade Carcharodontosauridae.

Een opstelling van drie skeletten bekeken van de achterkant

Op 17 april 2006 werd door een persconferentie ruimere publiciteit aan de vondst gegeven. Daarbij werd de grootte van Mapusaurus overdreven, werd de onjuiste bewering gedaan dat het grootste bekende vleesetende dinosauriër was en werden eerdere speculaties over het jagen in groepen herhaald, hoewel de tafonomische analyse van de vondsten duidelijk aangetoond had dat de verschillende skeletten niet in één keer begraven waren.

Literatuur


  • Artikel in Het Laatste Nieuws (destijds bereikbaar via www.hln.be/hlns/cache/det/art_195507.html)
  • Dino may have been pack hunter. BBC (18 april 2006) Geraadpleegd op 22 december 2010