Mara Salvatrucha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bendelid met "Mara Salvatrucha" getatoeëerd op zijn rug (Foto: FBI)

De Mara Salvatrucha, vaak afgekort tot MS-13 of MS is een mara (een jeugdbende) in Noord- en Midden-Amerika. Deze bende opereert met name in El Salvador, Honduras en Guatemala en in mindere mate in Nicaragua en Mexico. In 2005 werd de Mara Salvatrucha door de FBI aangemerkt als de gevaarlijkste bende in Noord-Amerika.

Geschiedenis[bewerken]

De Mara Salvatrucha heeft haar oorsprong in de Amerikaanse stad Los Angeles in de jaren '80 van twintigste eeuw. De bende werd daar opgericht door jongeren uit El Salvador die in de achterstandswijken van Los Angeles leefden. Ze richtten de bende op omdat ze vaak bedreigd werden door zwarte bendes en door Mexicaanse bendes. Daar komt dan ook het herkenningsteken dat bendeleden met hun hand uitvoeren vandaan.

Door het toenemende geweld in de achterstandswijken van Los Angeles is de bende uitgegroeid tot een zeer gewelddadige bende. Door het beleid van de Verenigde Staten om veroordeelde bendeleden naar het land van herkomst uit te zetten, begon de bende in Midden-Amerika te groeien. De gang is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk, met in de Verenigde Staten naar schatting alleen al 60.000 leden.[1] In het Midden-Amerikaanse El Salvador heeft de Mara Salvatrucha de meeste leden.

Rituelen[bewerken]

Het inwijdingsritueel wordt gevormd door een dertien seconden durende aframmeling van een nieuw lid door leden van Mara Salvatrucha. Een lid wordt geacht om nieuwe leden aan te brengen (bijvoorbeeld op basisscholen en middelbare scholen), te zorgen voor inkomsten (bijvoorbeeld door het afpersen van drugsdealers en marktkooplui in door de bende bestuurd gebied) en leden van andere benden die de turfs (grenzen van het door het bende geclaimde gebied) overschrijden te vermoorden.

De leden van de Mara Salvatrucha hebben een eigen gebarentaal en zijn vaak over heel hun lichaam bedekt met tatoeages die meestal een betekenis hebben. Aan de tatoeages kan men meestal zien van waar het bendelid komt, hoeveel mensen hij al vermoord heeft en hoe lang hij of zij al in de bende zit.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Barco, del, M., 'The International Reach of the Mara Salvatrucha', NPR News - 17 maart 2005 (geraadpleegd 4 april 2008)