Marcel Boekhoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marcel Martinus Jacobus Johannes Boekhoorn
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 30 oktober 1959
Geboorteplaats Nijmegen
Opleiding registeraccountant
School Heao Arnhem
Portaal  Portaalicoon   Economie

Marcel Martinus Jacobus Johannes Boekhoorn (Nijmegen, 30 oktober 1959) is een Nederlands ondernemer en investeerder. Hij maakte zijn fortuin met de aan- en verkoop van Telfort.

Boekhoorn heeft een opleiding tot registeraccountant gevolgd. In het verleden heeft hij bij Deloitte & Touche gewerkt. Een van Boekhoorns eerste vennootschappen heette Bowolar, wat naar verluidt stond voor Boekhoorn wordt lachend rijk.

Zijn kantoor in Ouwehands Dierenpark (Rhenen) kocht hij in 2000 en wist hij winstgevend te maken (onder meer door opnamen van de jeugdserie ZOOP). Kim Boekhoorn, zijn dochter, speelde in de gelijknamige film.

Werkwijze en projecten[bewerken]

In 1999 was hij een van de investeerders in het door Roel Pieper begeleide ‘broncode’-project van de inmiddels overleden computerreparateur Jan Sloot.

Boekhoorn is geen ‘bedrijvendokter’ die uitsluitend slechtdraaiende ondernemingen koopt. Hij zoekt bedrijven in nichemarkten en fuseert ze met goed draaiende ondernemingen in dezelfde sector. Met een nieuw management wordt de onderneming vervolgens weer verkocht.

Deze methode heeft Boekhoorn voor het eerst toegepast bij Bakker Bart. Later, in 2005, herhaalde hij deze strategie met het toen verlieslijdende Telfort. Hij verkocht dit bedrijf aan KPN waarmee hij zo’n 300 miljoen euro verdiende.[1] Andere sucessvolle exits van Boekhoorn waren de verkoop van spuitbussenfabrikant Motip Dupli aan het management en Intermediate Capital Group, de verkoop van de koekjesfabriek Cocachoc aan Succhard, de verkoop van telecom- en internetprovider Novaxess aan Easynet en de verkoop van vliegsimulatorbouwer SIM Industries. Middels zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments[2] heeft hij momenteel belangen in meer dan 30 bedrijven in uiteenlopende sectoren. In 2006 haalde hij samen met het management het Nederlandse modeconcern McGregor van de beurs. Ook het gratis dagblad De Pers werd gefinancierd door Boekhoorn,[3] van de start in januari 2007 tot het einde op 30 maart 2012. In onroerend goed laat Boekhoorn zich ook niet onbetuigd. Via de Chalet Real Estate groep heeft hij een vastgoedportefeuille van meer dan een miljard euro opgebouwd sinds 2009. Boekhoorn heeft een voorliefde voor innovatieve bedrijven die de potentie hebben om marktleider te worden en inspelen op wereldwijde trends [4].

In maart 2012 werd de High Tech Campus Eindhoven door een groep investeerders onder leiding van Boekhoorn overgenomen van Philips voor zo’n 450 miljoen euro.[5] In november 2013 werd bekendgemaakt dat Boekhoorn samen met Edward van Kersbergen en Kenda Capital, de manager van een fonds van oliemaatschappij Shell, een investeringsfonds had opgezet dat gaat investeren in nieuwe technologieën in de energiesector.[6]. Op 12 februari 2014 werd bekendgemaakt dat Boekhoorn samen met andere Nederlandse investeerders, waaronder Peter Goedvolk en Edward van Kersbergen, een licentie had verworven om naar aardolie te mogen boren in Tunesië.[7]

Boekhoorn is de financier van het project "Before they pass away" van de Britse fotograaf Jimmy Nelson, waarvoor hij tientallen volken monumentaal heeft vereeuwigd met een oude technische camera.[8]

N.E.C.[bewerken]

Marcel Boekhoorn is al sinds zijn jeugd supporter van voetbalclub N.E.C. Ook is hij al vele jaren betrokken als sponsor en beschikt hij over een eigen logebox in het Goffertstadion. In het seizoen 2003/2004 was hij de belangrijkste geldschieter in het aantrekken van Andrzej Niedzielan en Édgar Barreto. Ook voor het behoud van andere spelers heeft Boekhoorn geïnvesteerd in de voetbalclub. In het seizoen 2005/2006 trok hij zich om veiligheidsredenen terug. Op de achtergrond bleef hij echter steeds actief en hij is bij bijna alle thuiswedstrijden van de club te vinden in zijn loge. In de zomer van 2013 was Boekhoorn betrokken bij het aantrekken van Marnick Vermijl, Jakob Jantscher en Samuel Štefánik.[9]

Quote 500[bewerken]

Boekhoorn was opgenomen in de Quote 500 in 2005 (50e plaats), 2006 (22), 2007 (20), 2008 (19), 2009 (19e plaats, met een geschat vermogen van 1,1 miljard),[10] 2010 (13)[11] en 2011 (14e plaats, met een geschat vermogen van 1,2 miljard euro).

Privé[bewerken]

Eind 2006 scheidde Boekhoorn van zijn vrouw, met wie hij drie dochters heeft. Een van hen is getrouwd met Formule 1-coureur Giedo van der Garde.

In 2007 had hij een kortstondige relatie met fotomodel en actrice Tatjana Šimić. Sinds begin 2013 heeft hij een relatie met zangeres Hind Laroussi.[12]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Telfort: investeerder Boekhoorn casht
 2. Home | Ramphastos Investments
 3. Marcel Boekhoorn: Deze krant heeft toekomst
 4. http://www.ramphastosinvestments.com/Marcel_Boekhoorn_interview_Quote_magazine_2014_Dutch.pdf
 5. Philips verkoopt High Tech Campus Eindhoven, Omroep Brabant
 6. Investeerders bundelen krachten in energiefonds | nu.nl/ondernemen | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl
 7. http://www.profnews.nl/1023658/nederlanders-mogen-in-tunesie-boren-naar-aardolie
 8. Before They Pass Away
 9. N.E.C. verwelkomt drie internationals dankzij Boekhoorn en investeerders: Štefánik, Jantscher en Vermijl. N.E.C., 2 september 2013.
 10. Dossier: Marcel Boekhoorn. Quote 500 (31 juli 2009) Geraadpleegd op 13 november 2009
 11. http://www.nijmegenleeft.nl/nieuws/nijmeegse-miljonair-boekhoorn-13e-in-de-quote-500/10354/
 12. Hind strikt Marcel Boekhoorn, RTL Boulevard, 19 februari 2013