Marchegg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marchegg
Gemeente in Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Marchegg (Oostenrijk)
Marchegg
Situering
Deelstaat Neder-Oostenrijk
District Gänserndorf
Coördinaten 48° 17′ NB, 16° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 45,52 km²
Inwoners
(01-01-2020)
2.989
(64,3 inw./km²)
Hoogte 143 m.ü.A.
Overig
Postcode 2294
Kenteken GF
Gemeentenummer 3 08 35
Website www.marchegg.at
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Marchegg is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk, gelegen in het district Gänserndorf (GF). De gemeente heeft ongeveer 2900 inwoners.

Marchegg was vroeger een ommuurde stad.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Marchegg heeft een oppervlakte van 45,52 km². Het ligt in het noordoosten van het land, ten westen van de grens met Slowakije en ten oosten van de hoofdstad Wenen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Marchegg, iets ten noorden van de lijn Wenen-Bratislava, ligt te midden van unieke, eeuwenoude oerbossen. Bezienswaardig is vooral het natuurreservaat Marchauen, ten noorden van Marchegg, dat 1200 hectare groot is en bestaat uit bos-, weide-, en moerasgebied. Marchauen bezit een bijzondere rijke flora en fauna en herbergt onder meer de zwarte ooievaar, reigers, lynxen en aalscholvers (de enige kolonie in Oostenrijk). Door het reservaat, gelegen op de westelijke oever van de Morava (nu de grensrivier met Slowakije), zijn wandelwegen aangelegd met windkansels.

Het Marchegg-jachtslot bezit een grote collectie hertengeweien, herten- en everzwijnenkoppen, die aan de muren en gangen van het slot te bezichtigen zijn.

Aan de grensrivier staat een gedenkteken voor de gesneuvelden die het communistische regime in Tsjechoslowakije wilden ontvluchten en in de rivier, tijdens het overzwemmen, werden neergeschoten door de grenswachters. Er was tussen 1976 en 1989 constant Tsjechoslowaakse en Oostenrijkse bewaking aan weerszijden van de rivier aanwezig, daar er, op oostelijke zijde, geen prikkeldraadversperringen waren.

Zie de categorie Marchegg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.