Marco Bakker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marco Bakker
Willeke van Ammelrooy met Marco Bakker in 1984.
Willeke van Ammelrooy met Marco Bakker in 1984.
Algemene informatie
Volledige naam Jacob Marinus Bakker
Alias Marco Bakker
Geboren Beverwijk, 8 februari 1938
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jacob Marinus (Jaap) Bakker (Beverwijk, 8 februari 1938), vooral bekend onder de artiestennaam Marco Bakker, is een Nederlands operazanger en radiopresentator.

In 1963 was hij de zanger van het nummer Drie Schuintamboers, dat op de B-kant van het door de solisten uit de tv-show van Wim Sonneveld uitgebrachte succesvolle grammofoonplaatje Katootje stond.

Na zijn opleiding aan het conservatorium in Amsterdam maakte hij in 1965 zijn debuut met de voor hem geschreven opera De droom op het Holland Festival. Zijn eerste grote tournee vond plaats in 1973 in de Verenigde Staten, waar hij 18 concerten gaf. In Nederland is Marco Bakker vooral bekend van zijn tv- en radio-optredens en in het bijzonder van zijn nieuwjaarsconcerten. Bij het grote publiek werd hij in 1974 pas echt bekend met het door de TROS uitgezonden Muziek uit Duizenden. Ook speelde hij een rol in de Theo en Thea-film Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium.

Bakker is, na een eerder huwelijk met Patricia Madden, gehuwd met actrice Willeke van Ammelrooy.

In oktober 1997 kwam hij in het nieuws doordat hij onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt had op het parkeerdek van de Amsterdam ArenA. Hierbij kwam een vrouw om het leven. Hij werd hiervoor in 1998 veroordeeld. Hij raakte een jaar zijn rijbewijs kwijt en kreeg de keuze tussen een celstraf van een half jaar of 240 uur dienstverlening.[1] Dit had negatieve gevolgen voor zijn imago en carrière.

Marco Bakker presenteert een licht-klassiek radioprogramma op zondagochtend bij de regionale omroep Radio M Utrecht. Wegens het grote succes in 2008 maakte Bakker opnieuw een theatertournee door heel Nederland met "De 3 Baritons" (Henk Poort, Ernst Daniël Smid, Marco Bakker) die in december 2009 van start ging en afsloot in Koninklijk Theater Carré in maart 2010.

Trivia[bewerken]

  • De verschijning van Marco Bakker op de beeldbuis wordt in het nummer Doris Day van de ska-band Doe Maar genoemd als een van de redenen waarom er "geen bal op de tv" is: Ah bah wat un misère Als Marco staat te blèren (...Wien, Wien, nur Du allein...).[2]
Bronnen, noten en/of referenties