Marco Cé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marco Kardinaal Cé
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt Patriarch van Venetië
Aartsbisdom Venetië
Titelkerk Basiliek van San Marco
Creatie
Gecreëerd door paus Johannes Paulus II
Consistorie 30 juni 1979
Kerkelijke carrière
Eerdere functies bisschop-coadjutor van Bologna
Latere functies emeritaat (2002)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Marco Cé (Izano, 8 juli 1926) is een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk.

Hij doorliep het seminarie in Crema, en studeerde vervolgens aan de Pontificia Università Gregoriana. Hij promoveerde in de dogmatische theologie, en werd in 1948 tot priester gewijd. Vervolgens werd hij professor in Bijbelstudie aan hetzelfde seminarie waar hij zelf zijn opleiding had genoten. In 1950 werd hij rector van het seminarie in Crema.

Op 22 april 1970 werd hij benoemd tot bisschop-coadjutor van Bologna. Tevens werd hij titulair bisschop van Vulturia. Toen Albino Luciani na het Conclaaf van augustus 1978 gekozen werd tot paus Johannes Paulus I, werd het patriarchaat van Venetië vacant. Johannes Paulus I overleed al vrij snel na zijn verkiezing tot paus. Zijn opvolger, paus Johannes Paulus II, benoemde Cé in december 1978 tot patriarch van Venetië. Tijdens het consistorie van juni 1979 werd hij verheven tot kardinaal-priester en kreeg hij de Romeinse Basiliek van San Marco als titelkerk.

Cé ging in 2002 met emeritaat en werd als patriarch van Venetië opgevolgd door Angelo Scola. Cé was een van de deelnemers aan het Conclaaf van 2005.

Voorganger:
Albino kardinaal Luciani
Patriarch van Venetië
1978-2002
Opvolger:
Angelo kardinaal Scola