Marduk (god)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
de god Marduk

Marduk of Mardoek was in de Babylonische mythologie een Mesopotamische godheid die tot staatsgod uitgroeide.

Toch is Marduk nog niet zo'n oude god, want hij is pas geïntroduceerd in een later deel van de Mesopotamische geschiedenis.

Dit was niet zo gemakkelijk te aanvaarden voor de Babyloniërs van wie Marduk de staatsgod was. Daarom zochten zij manieren om Hem te koppelen aan oudere belangrijke goden. Ten eerste deden ze dat via een woordspel. Ze gaven een nieuwe etymologische betekenis aan Zijn naam, namelijk amar Utuk, (letterlijke vertaling het kalf van Utu). Utu was een belangrijke zonnegod en Marduk zou dan Zijn zoon zijn. Dit werd niet algemeen aanvaard en dus werd Hij ook met een andere god geassocieerd, de minder belangrijke Asalluki, die echter wel de zoon van Enki was. De priesters stelden Marduk met Hem gelijk en zo werd Marduk de zoon van Enki. Zijn moeder was Damkina, Zijn echtgenote was Sarpanitum (ook Beltya of Meesteres genoemd) die Hem één zoon baarde, namelijk Nabu. Marduk toonde vele gelijkenissen met de Sumerische god Asalluhi.

Om Marduks prestige verder op te vijzelen werd het scheppingsverhaal Enuma Elish ontwikkeld. Hierin wordt Marduk daadwerkelijk als de zoon van Enki beschouwd.

Ook vernemen we hoe Hij de nieuwe oppergod van de Mesopotamiërs wordt. Hij zal immers de oergodin Tiamat verslaan door een wind in Haar muil te werpen en Haar vervolgens te doden met pijlen. Met Haar lichaam zal Hij de aarde en de hemel scheppen. Hij zal eveneens de tablet met de lotsbestemmingen rond zich dragen waardoor Hij de belangrijkste god wordt. Ook zal Hij de stad Babel scheppen, die Hij bijzonder zal koesteren. In Zijn rol als hoofdgod van die stad wordt Hij vaak Heer genoemd en in het Akkadisch is dat Bel. Deze titel kon echter ook voor andere goden gebruikt worden.

Marduk komt ook voor in de Bijbel, waar Hij Merodach wordt genoemd.[bron?]

Mythologie[bewerken]

Historici proberen al lang een link te vinden tussen Nimrod en mythologische figuren uit andere culturen. Men suggereert dat Marduk een mogelijke archetype voor Nimrod zou kunnen zijn.

Externe link[bewerken]