Mare (maanzee)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mare Imbrium, een vulkanische vlakte op de Maan (foto: Apollo 17)

Een mare (meervoud: maria) op de Maan is een van de donkere vlekken die we zien op de Maan als we haar met het blote oog bekijken. Ongeveer 16% van het maanoppervlak bestaat uit maria. Vroeger dacht men dat de maria echte zeeën waren ('mare' = Latijn voor 'zee').

Tegenwoordig weet men dat de maria eigenlijk grote vulkanische vlakten zijn die zijn opgebouwd uit basalt. De maria op de Maan dateren van na het Late Heavy Bombardment, een periode in de begintijd van het zonnestelsel waarin veel meteorietinslagen plaats vonden op de planeten en hun manen. Toch zouden de meeste maria, volgens de datering van meegebrachte maanstenen, nog 3,9 tot 3,3 miljard jaar oud zijn. Recentere uitingen van vulkanisme zouden tot 2,5 miljard jaar oud zijn.

De maria bevatten ook enkele specifieke landschapsvormen:

  • Foto's van ruimtetuigen hebben verschillende individuele flows of vloeistructuren in de marebasalt aan het licht gebracht.
  • Sinusvormigen rillen zijn slingerende groeven in het landschap die soms enkele honderden kilometers lang zijn.
  • Mareruggen zijn lage heuvelruggen die eveneens honderden kilometers lang kunnen zijn.

Nog een opmerkelijk feit is dat de maria vooral voorkomen aan de 'voorkant' van de Maan (de kant die naar de Aarde gericht is). Dit heeft te maken met het feit dat deze over het algemeen lager gelegen is dan de 'achterkant' van de Maan.

Zie ook[bewerken]