Marel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marel
Beurs Euronext: MAREL
Groot­aandeelhouders Eyrir Invest ehf (24,7% in maart 2020)
Lífeyrissjóður verslunarmanna (pensioenfonds) (meer dan 5% in maart 2020)
Oprichting 17 maart 1983
Oprichter(s) Rögnvaldur Ólafsson
Þórður Vigfússon
Bestuur Arni Sigurdsson(CEO)
Land Vlag van IJsland IJsland
Hoofdkantoor Austurhraun 9
Garðabær
Werknemers 8018 (gemiddeld in 2022)
Producten Machines voor de slacht van:
gevogelte (Marel Poultry),
vlees (Marel Meat),
vis (Marel Fish)
en verdere verwerking (Marel Further Processing)
Industrie voedselverwerking
Omzet/jaar € 1709 miljoen (2022)[1]
Winst/jaar € 59 miljoen (2022)[1]
Marktkapitalisatie € 2,5 miljard (31 dec. 2022)
Website marel.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Marel (voorheen Marel Food Systems) is een IJslands bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van machines voor de verwerking van levensmiddelen. Het hoofdkwartier is gevestigd te Garðabær.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Marel ontwikkelt, produceert, installeert en services machines en installaties voor de verwerking van pluimvee, vlees, vis en plantaardige proteïne.[1] Pluimvee en vlees vertegenwoordigen samen zo'n 80% van de omzet in 2022.

Het bedrijf is wereldwijd actief en de helft van de omzet wordt gerealiseerd in Europa, het Midden Oosten en Afrika. Het omzetaandeel van Noord- en Zuid Amerika is zo'n 40%.[1] In 2022 heeft het bedrijf ongeveer 8000 mensen in dienst.

De aandelen van Marel staan genoteerd aan de beurs van Reykjavik, en sinds 2019 ook aan Euronext Amsterdam.[2] Met deze notering wil Marel zijn internationale bekendheid vergroten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het bedrijf begon in 1977 met twee IJslandse ingenieurs die weegschalen construeerden voor de controle van de productie in visverwerkende bedrijven. Het bedrijf Marel werd opgericht te Reykjavik in 1983. Hierbij speelden de co-operatieve visbedrijven een belangrijke rol. In 1985 werd de eerste weegschaal verkocht en begon ook de export naar Noorwegen. In 1986 werd een filiaal te Halifax geopend. De weegschalen waren bedoeld voor gebruik op vissersschepen.

In 1987 begon men ook kipsorteermachines te exporteren, terwijl de visweegschalen al in vele landen werden toegepast. Later bouwde men ook diverse vissorteermachines. Hierbij werd in 1991 ook automatische patroonherkenning toegepast. In 1996 kwamen ook machines die op kleur konden sorteren. Vooral ook in Rusland had men een groot afzetgebied.

In 1997 werd het Deense bedrijf 'Carnitech' overgenomen, een bouwer van vleesverwerkende machines.

De internationale expansie ging verder, zo werd in 2008 de divisie van het Nederlandse bedrijf Stork die kippenslachtmachines produceert overgenomen.

In september 2020 werd bekend dat Marel het Duitse Treif Maschinenbau, een leverancier van snijtechnologie voor levensmiddelen, over gaat nemen.[3] Marel betaalt de overname met 128 miljoen euro in contanten en 2,9 miljoen eigen aandelen. Het hoofdkantoor van Treif staat in Oberlahr. Er werken circa 500 mensen en de omzet is zo'n 80 miljoen euro op jaarbasis.[3] Treif heeft activiteiten in Europa, de Verenigde Staten en de Volksrepubliek China. Dit is de op een na grootste overname door Marel, alleen de bedrijfsonderdelen van Stork waren nog groter.

In juni 2022 werd Wenger Manufacturing overgenomen voor 540 miljoen dollar.[4] Dit Amerikaanse bedrijf is een fabrikant van verwerkingsapparatuur die zich richt op huisdiervoeding, plantaardige eiwitten en visvoer.[4] Voor Marel is dit een nieuwe activiteit. Wenger heeft een omzet van zo'n 180 miljoen euro per jaar. Wenger is opgericht in 1935 en telde 500 medewerkers op het moment van de overname.[4]

In november 2023 deed het Amerikaanse John Bean Technologies (JBT) een overnamebod op Marel.[5] JBT is bereid 3,15 euro per aandeel te betalen, waarvan een kwart in geld en de rest in aandelen JBT.[5] Gaan de aandeelhouders Marel akkoord dan krijgen zij ongeveer 36% van de aandelen JBT in handen. JBT levert technologische oplossingen voor de voedings- en drankensector en is gevestigd in Chicago.[5]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]