Margraten (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Margraten
Mergraote
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Margraten
(Details)
Margraten (plaats)
Margraten (plaats)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Eijsden-Margraten Eijsden-Margraten
Coördinaten 50° 49′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,18 km²
Inwoners (2008) 3831
Overig
Postcode 6269
Netnummer 043
Belangrijke verkeersaders N278
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Margraten (Limburgs: Mergraote) is een dorp in de heuvels van Zuid-Limburg (Nederland) gelegen, circa 10 kilometer ten oosten van Maastricht en deel uitmakend van de gemeente Eijsden-Margraten. Het is met zijn 3831 (in 2008) inwoners de op een na grootste woonplaats binnen de gemeente. Tot 31 december 2010 maakte Margraten deel uit van de voormalige gemeente Margraten met het gemeentehuis in dit dorp.

Buurtschappen en gehuchten die al voor de fusie in 1982 deel uitmaakten van de (toenmalige) gemeente Margraten, zijn: Groot Welsden, Klein Welsden, 't Rooth en Termaar.

Margraten heeft in de periode van 16 maart 1925 tot de opheffing op 5 april 1938 een halte gehad aan de tramlijn tussen Maastricht en Gulpen op de tramlijn Maastricht-Vaals die ter hoogte van Margraten de Rijksweg aanhield. Aan de oostkant van Margraten week de stoomtram naar het zuiden af om langzaam in een gegraven tracé steeds verder te dalen om in het Gulpdal uit te komen. De huidige N598 kruist bij Margraten een diepe gleuf die voor de tramlijn uitgegraven was. De eerstvolgende haltes waren in het westen bij Cadier en Keer (Zwarteweg-Keunestraat) en in het oosten ten noordwesten van Euverem aan de weg naar Reijmerstok.

Militaire begraafplaats[bewerken]

Margraten geniet internationale bekendheid door de aanwezigheid van de Amerikaanse militaire begraafplaats, officieel genaamd Netherlands American Cemetery and Memorial.

De Nederlandse regering heeft destijds de grond, waarop deze begraafplaats zich bevindt, uit eerbied en dankbaarheid in eeuwigdurend gebruik afgestaan aan de VS.

Er liggen 8302 soldaten begraven. Er zijn echter maar 8301 graven omdat er in een graf twee onbekende gesneuvelde Amerikaanse soldaten liggen.

Historisch kerkgebouw[bewerken]

Plein en kerk

De centraal in het dorp gelegen Sint-Margaritakerk bestaat uit een 14e-eeuwse toren, een nu als zijkapel dienend koor uit de 15e eeuw en een dwars daartussen geplaatst mergelstenen schip met koor uit 1922-1928 naar ontwerp van Alphons Boosten.

Mergel[bewerken]

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is er nogal wat publiciteit rond het verzet tegen verdere afgraving van het zogenaamde Plateau van Margraten, ten behoeve van mergelwinning voor de cementindustrie. Met name natuur en landschap rond buurtschap 't Rooth zou hierdoor al te zwaar worden aangetast.

Zie ook[bewerken]