Maria Christina van Oostenrijk (1742-1798)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Christina Johanna Josepha Antonia van Oostenrijk
1742-1798
Johann Zoffany 004.jpg
Landvoogdes van de Oostenrijkse Nederlanden
Periode 1780-1793 (samen met Albert Casimir van Saksen-Teschen)
Voorganger Karel van Lotharingen
Opvolger Karel van Oostenrijk-Teschen
Vader Frans I Stefan
Moeder Maria Theresia van Oostenrijk

Maria Christina Johanna Josepha Antonia van Oostenrijk (Wenen, 13 mei 1742 – aldaar, 24 juni 1798) was het vijfde kind van keizer Frans I Stefanus en keizerin Maria Theresia.

Maria Christina (ook wel Mimi of Mizzerl) was mooie, intelligente kind en een getalenteerd schilder. Ze was de favoriet van haar moeder, waar haar broers en zussen zo jaloers op zijn, en briefde alle geheimen aan haar door.

Ze trouwde (als enige dochter uit liefde) op 8 april 1766 te Wenen met Albert Casimir van Saksen-Teschen, landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden van 1780 tot 1793. Omdat Frans Stefan kort tevoren was overleden werd er tijdens de bruiloft zwart gedragen. Het huwelijk, dat als gelukkig te bestempelen was, bracht Albert Casimir uit de nalatenschap van zijn schoonvader diens bezittingen rond Teschen in Silezië, waaraan de titel hertog van Teschen werd verbonden.

Tussen 1782 en 1784 werd voor het paar als buitenverblijf te Brussel het Kasteel van Laken gebouwd. Na enkele moeilijke jaren (Brabantse Omwenteling en oorlog tegen de Fransen) vestigde het paar zich in 1795 te Wenen. Maria Christina overleed aldaar, ruim een maand na haar 56e verjaardag aan tyfus.

Maria Christina was goed bevriend met prinses Isabella van Parma, de vrouw van haar oudere broer, keizer Jozef II; met haar broers en zussen kon ze het niet zo goed vinden; enerzijds omdat ze de lieveling van hun moeder was en alles doorbriefde en anderzijds door het grote leeftijdverschil. Ze was dertien jaar ouder dan Marie Antoinette. Ook toen Maria Christina in Brussel resideerde waren de verhoudingen met haar zuster en zwager in Versailles slecht[1].

Uit haar huwelijk is een kind geboren en werd een kind geadopteerd:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Lady Antonia Fraser in haar biografie van Marie Antoinette.