Maria Magdalenakerk (Jeruzalem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria Magdalenakerk
Храм Марии Магдалины
De top van de Maria Magdalena Kerk, gezien vanaf de Tempelberg
Plaats Jeruzalem
Denominatie Russisch-orthodoxe Kerk
Gewijd aan Maria Magdalena
Coördinaten 31° 47′ NB, 35° 14′ OL
Gebouwd in 1881
Detailkaart
Maria Magdalenakerk (Jeruzalem)
Maria Magdalenakerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Maria Magdalena Kerk (Russisch: Храм Марии Магдалины, Chram Marii Magdaline) is een Russisch-orthodox kerkgebouw op de Olijfberg, nabij Getsemane in Jeruzalem. Jurisdictioneel valt deze kerk onder de Russisch-orthodoxe Kerk in het Buitenland, zij beheert samen met het Grieks-orthodox patriarchaat van Jeruzalem deze kerk.

De kerk is gewijd aan Maria Magdalena, die volgens het Evangelie volgens Johannes de eerste was die Jezus zag na zijn wederopstanding. Ze wordt gezien als een van zijn belangrijkste vrouwelijke discipelen en wordt in sommige legendes ook gezien als zijn vrouw. De kerk werd in 1881 gebouwd door Alexander III van Rusland voor zijn moeder, Marie van Hessen-Darmstadt. De kerk is gebouwd met zogenaamde tented roofs, met 7 vergulden koepels, een erg populaire stijl in Rusland in de 16e en 17e eeuw.

Bezittingen[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk heeft verschillende relikwieën van onder andere Elisabeth Fjodorovna en Varvara Yakovleva. Ook de moeder van Philip Mountbatten, Hertog van Edinburgh, Alice van Battenberg is hier begraven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Maria Magdalena Kerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.