Maria Schneider (musicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Schneider op North Sea Jazz Festival in 2008

Maria Lynn Schneider (Windom, 27 november 1960) is een Amerikaanse componiste, bandleider en arrangeur.

Schneider leerde al vanaf haar vijfde piano spelen van een jazz-pianist uit Chicago. In een schoolband speelde ze viool en klarinet. In de jaren tachtig studeerde ze aan de Universiteit van Minnesota (B.A. 1983), de Universiteit van Miami en de Eastman School of Music (M.A. 1985). In New York kreeg ze in de periode 1986-1991 privé-les in compositie van Bob Brookmeyer. In die tijd werd ze assistente van Gil Evans, met wie ze samenwerkte in verschillende projecten, zoals muziek voor de films "Color of Money" en "Absolute Beginners" en voor de Gil Evans/Sting-tournee in 1987.

In 1992 richtte ze haar eigen bigband op, het Maria Schneider Jazz Orchestra, waarmee ze van 1993 tot 1998 elke maandag optrad in jazzclub Visiones in New York. De band, nu Maria Schneider Orchestra geheten, speelde op verschillende jazz-festivals (onder andere het North Sea Jazz Festival)). Ze schreef composities voor verschillende orkesten, zoals DR Big Band en het Metropole Orkest. In Duitsland werkte ze met verschillende bigbands, zoals de WDR Big Band Köln, SWR Big Band en NDR Bigband.

In 2004 kreeg haar album "Concert in the Garden" een Grammy in de categorie 'Best Large Ensemble Album'. Het was de eerste alleen via internet te downloaden plaat die een Grammy kreeg. In 2008 volgde een tweede Grammy, voor de compositie "Cerulean Skies" van het album "Sky Blue", voor 'Best Instrumental Composition'.

In 2014 won haar werk Winter Morning Walks drie Grammy's, waarvan één voor Schneider zelf (in de categorie 'Best Contemporary Classical Composition'). De andere twee waren voor technicus David Frost en voor zangeres Dawn Upshaw.


Discografie[bewerken]

  • Evanescence, Enja, 1992
  • Coming About, Enja, 1995
  • Allegresse, Enja/Justin Time, 2000
  • Concert in the Garden, ArtistWShare, 2004
  • Days of Wine and Roses, ArtistShare, 2005
  • Sky Blue, ArtistShare, 2007

Externe links[bewerken]