Marie van Edinburgh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marie van Edinburgh
1875 - 1938
MarieEdinburgh.jpg
Koningin van Roemenië
Periode 1914 - 1927
Voorganger Elisabeth zu Wied
Opvolger --
Vader Alfred van Saksen-Coburg en Gotha
Moeder Maria Aleksandrovna van Rusland

Marie Alexandra Victoria (Eastwell Park, (Engeland), 29 oktober 1875 - Sinaia (District Prahova), 10 juli 1938), prinses van Edinburgh en van Saksen-Coburg-Gotha, was een Engelse prinses en door haar huwelijk koningin van Roemenië.

Zij was de dochter van prins Alfred, hertog van Edinburgh en van Saksen-Coburg-Gotha (de tweede zoon van koningin Victoria) en grootvorstin Maria Alexandrovna (de enige dochter van tsaar Alexander II). Vanwege het werk van haar vader in de marine bracht ze veel tijd van haar jeugd door in het buitenland, met name Malta.

Als jonge prinses werd zij een geschikte huwelijkskandidate gevonden voor de koninklijke huizen van Europa. Zelfs haar neef, de latere Engelse koning George V, vroeg haar ten huwelijk. Haar Russische moeder was echter gekant tegen huwelijk van neef en nicht in de eerste lijn.

In 1893 trouwde zij met de latere Roemeense koning Ferdinand, een telg uit het geslacht Hohenzollern-Sigmaringen. Uit het huwelijk kwamen zes kinderen voort:

In 1914 overleed Ferdinands oom, koning Carol I. Ferdinand volgde hem op en Marie werd koningin. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende de koningin als verpleegster bij het Rode Kruis. Na de oorlog vertegenwoordigde zij Roemenië bij de vredesonderhandelingen in Versailles. Na het overlijden van haar man in 1927 bleef zij in Roemenië en schreef boeken en memoires.