Marija Šerifović

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marija Šerifović in 2009

Marija Šerifović (Servisch: Марија Шерифовић) (Kragujevac, 14 november 1984) is een Servische zangeres. Haar moeder is de Servische zangeres Verica Šerifović, haar vader is van Roma afkomst[bron?].

Ze volgde het gymnasium en de muziekschool in Kragujevac. In 2007 won zij voor Servië de finale van het Eurovisiesongfestival 2007 met het nummer "Molitva" (gebed).

Albums[bewerken]

  • 2003 - Naj, Najbolja
  • 2006 - Bez Ljubavi
  • 2008 - Nisam Andjeo

Songfestival[bewerken]

Šerifović kopte in de Servische zondagskranten als "Marija overwint Europa" en "Europees gebed voor Servië".

"Wanneer we dit evenement volgend jaar in Belgrado hebben, zijn we eindelijk teruggekeerd in de normale wereld", verwees de directeur van de staatstelevisie RTS naar de gevolgen van de oorlog in het voormalig Joegoslavië.

Marija's uiterlijk zorgde vooraf voor enige commotie in Servië. Er wordt gesuggereerd dat zij lesbisch zou zijn, en dit was voor vele Serviërs -vooraf- niet acceptabel. Op de zondag na het festival werd zij echter juichend ingehaald door 70.000 enthousiaste Serviërs. Ook de songfestival-act zelf was spraakmakend. Marija's uiterlijk (lange donkere broek, witte gympen, stevige zwarte bril, handen in de zakken) contrasteerde namelijk nogal met de vijf bijna karikaturaal wulpse achtergrondzangeressen. Ondanks al deze uiterlijkheden werd het lied met algemene instemming als winnaar begroet.

Šerifović deed in 2005 al mee met de landelijke voorronde voor het songfestival, Beovizija, toen Servië nog samen met Montenegro aan het songfestival mee deed. Toen werd ze 18e.

Externe link[bewerken]