Marisa van Eyle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marisa van Eyle
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Marisa van Eyle
Geboren 29 juni 1964
Geboorteplaats Huizen
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1990-heden
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Marisa van Eyle (Huizen, 29 juni 1964) is een Nederlands toneel-, televisie- en filmactrice. Ze is vooral bekend van haar vele bijrollen in zowel televisie- als filmproducties.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Eyle studeerde aan de Toneelschool Maastricht en werkte vervolgens mee aan verschillende theaterproducties.[1] Zo maakte ze lange tijd deel uit van theatergezelschap De Trust onder leiding van Theu Boermans. Tegenwoordig is ze actief bij Het Toneel Speelt waarmee ze te zien was in onder meer de stukken Familie (2000) en Jozef in Egypte (2004). Ook speelde ze in De geschiedenis van de familie Avenier van Maria Goos dat in de periode 2005-2008 in verschillende Nederlandse theaters werd opgevoerd. Dit vierluik werd geregisseerd door Jaap Spijkers en vertelde het verhaal over de familie Avenier in een tijdsbestek van vijftig jaar; acteurs als Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok, Carine Crutzen en Tjitske Reidinga speelden er in mee.[2]

Naast toneel is Van Eyle ook in films en op televisie te zien. Zo speelde ze in de films Kracht (1990), 1000 Rosen (1994), Abeltje (1998), Zwartboek (2006) van Paul Verhoeven en Alles is Liefde (2007) van Joram Lürsen, als de tegenspeelster van Prins Valentijn (Jeroen Spitzenberger). Verder had ze rollen in series als Kinderen geen bezwaar, IC, De Daltons, de jongensjaren, Centraal Medisch Centrum, Keyzer & De Boer Advocaten en De bende van Sjako.[3]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Toneel[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Marisa van Eyle Biosagenda.nl
  2. Het Toneel Speelt - De geschiedenis van de familie Avenier 8Weekly - De (jongste) cultuurhaard van Nederland (2 februari 2007)
  3. Spannende jeugdserie 'De Bende van Sjako' van start. TV Visie (8 oktober 2010). Gearchiveerd op 30 juli 2023. Geraadpleegd op 6 augustus 2023.