Markus Persson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Markus Alexej Persson, ook bekend onder de naam "Notch"

Markus Alexej Persson (Stockholm, 1 juni 1979[1]) is een Zweedse multimiljonair, algemeen bekend onder zijn bijnaam Notch (een Engels woord dat letterlijk inkepen of kerven betekent). Hij is de maker van het populaire sandbox-spel Minecraft. Hij woont in Stockholm en werkt op het kantoor van zijn bedrijf Mojang AB, dat hij in september 2010 stichtte met het geld dat hij met Minecraft verdiende.

Persson werkt voornamelijk met C++ en Java. Hij verdient met zijn creatie Minecraft meer dan 250.000 euro per dag.[2] "Het voelt onwerkelijk. Ik had wel het idee dat ik van games maken kon leven, maar niet dat ik er rijk van zou worden", liet hij hierover weten. Persson trouwde op (13 augustus 2011[3]) met Elin, bekend onder de bijnaam ez. Sinds 15 augustus 2012 is het huwelijk over. Hij maakt ook elektronische muziek onder de naam "Markus Alexei". Dagelijks worden er gemiddeld 10000 kopieën van Minecraft verkocht tegen 20 euro per stuk. [4][5]

Biografie[bewerken]

Markus Persson is op zijn 7e begonnen met programmeren, op de Commodore 128 van zijn vader. Na een tijdje geëxperimenteerd te hebben met diverse type-inprogramma's, maakte hij op zijn 9e zijn eerste (text-based) avonturenspel. Hij heeft voor 4,5 jaar gewerkt bij King.com, tot hij in 2009 stopte en programmeur werd bij Jalbum. Hij heeft ook meegewerkt aan Wurm Online, maar is daar tegenwoordig niet meer bij betrokken. Naast dit werk heeft hij veel meegedaan aan wedstrijden, zoals de "Java 4K Game Programming Contest" en "Ludum Dare".


Bronnen, noten en/of referenties