Marthinus Theunis Steyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marthinus Theunis Steyn
Marthinus Theunis Steyn
Marthinus Theunis Steyn
Geboren 2 oktober 1858
Winburg, Oranje Vrijstaat
Overleden 28 november 1916
Bloemfontein, Unie van Zuid-Afrika
6e Staatspresident van de Oranje Vrijstaat
Aangetreden 4 maart 1896
Einde termijn 30 mei 1902
Voorganger Francis William Reitz
Opvolger Christiaan de Wet (waarnemend)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Marthinus Theunis Steyn (Winburg (Zuid-Afrika), 2 oktober 1857 - Bloemfontein, 28 november 1916) was president van de Oranje Vrijstaat van 1896 tot 1902.

Marthinus werd geboren op de plaas Rietfontein in het district Winburg op 2 oktober 1857 als zoon van Marthinus Steyn senior. Deze was lid van de Volksraad van de Vrijstaat en bevriend met President Johannes Henricus Brand. Steyn bezocht het Grey College in Bloemfontein. In Nederland volgde hij het gymnasium te Deventer en daarna studeerde hij in Leiden en Londen.

Terug in Oranje Vrijstaat vestigde hij zich als advocaat in Bloemfontein. In 1889 werd hij benoemd tot procureur-generaal aan het hooggerechtshof van Oranje Vrijstaat. Al snel werd hij daar tot rechter benoemd. Zijn rechtspraak verschafte hem een goede reputatie. In 1895 stelde Steyn zich kandidaat als president. De verkiezing in februari 1896 won hij overtuigend (6877 tegen 1367 stemmen) van zijn opponent J.G. Fraser. Hij werd daarmee de zesde en naar later bleek de laatste president van Oranje Vrijstaat. Hij zou deze functie tot 1902 bekleden.

In 1899, aan het begin van de Tweede Boerenoorlog, sloot Steyn een bondgenootschap met Transvaal om samen tegen het Britse rijk op te trekken. Bij zijn ultimatum aan Engeland zei hij: "Ik verlies liever de onafhankelijkheid van de Vrijstaat met eer, dan dat ik het behoud met bedrog". Toen de Britten Bloemfontein innamen, vluchtte Steyn met zijn regering en speelde een sleutelrol bij het voortdurende verzet van de Boeren en de guerrilla-acties die daaruit voortvloeiden.

Steyn werd beschouwd als een van de meest onverzettelijke leiders van de Boeren. Toch nam hij deel aan de vredesonderhandelingen in Klerksdorp in april 1902. Door ziekte kon hij niet aanwezig zijn bij de ondertekening van de Vrede van Vereeniging op 31 mei in Pretoria. In juli 1902 vertrok hij naar Europa, waar hij tot 1904 zou blijven. Nadat hij een eed van trouw aan de Britse kroon had afgelegd keerde hij terug naar Zuid-Afrika. Alhoewel hij slechts gedeeltelijk hersteld was, nam hij weer deel aan de actieve politiek. In 1908-1909 was hij vicepresident van de Closer Union Convention. Hij werd er onderscheiden voor zijn houding als staatsman en het opkomen voor de rechten van de Nederlandse gemeenschap.

Standbeeld van M.T. Steyn in Deventer. Foto 2009.

Overlijden[bewerken]

Steyn stierf op 28 november 1916 tijdens een toespraak voor een vrouwenvereniging in Bloemfontein. Hij werd daar begraven bij het Vrouemonument.

Standbeeld[bewerken]

In Deventer werd door 'het zich met de Afrikaners stamverwant voelende Nederlandse volk', zoals op de bijbehorende plaquette te lezen is, in 1922 een standbeeld voor Marthinus Steyn opgericht. Het staat in het Rijsterborgherpark tegenover het station. In de jaren 1960-1990 was het veelvuldig mikpunt van anti-apartheid demonstranten, ook al had Steyn met de apartheid niets te maken.